Egyre népszerûbb a mobilfizetés
2018.04.08
Alig másfél évvel azt követõen, hogy a Gránit Bank elõször bevezette az elsõ virtualizált, így mobilfizetésre alkalmas bankkártyát, ma már öt pénzintézet – Gránit, MKB, OTP, K&H és (más megoldással) a Budapest Bank – kínál valós mobilfizetési lehetõséget ügyfeleinek. A szolgáltatást igénybevevõk száma pedig a százezret közelíti. Ezek az ügyfelek már nemcsak bankkártyával, hanem mobiltelefonjuk érintésével is tudnak fizetni a boltokban lévõ POS-készülékeknél -írja a bankkalkulátor.hu.

A rendszerrel elõször elinduló Gránit Banknál az ügyfelek negyedénél már mûködik a szolgáltatás – igaz, a bank nem tartozik a többszázezres ügyfélállománnyal rendelkezõ nagybankok közé. Hogy a termék sikeres, azt az MKB több ezer MKBPay szerzõdése, és az is mutatja, hogy a szolgáltatást legkésõbb, tavaly õsszel bevezetõ K&H-nál arról számoltak be, hogy 13 ezer kártyabirtokosuk immár bõ 14 ezer bankkártyát virtualizált. A piacon a legtöbb virtualizált kártyával az OTP bír: néhány hónap alatt 35 ezret is meghaladó digitalizált OTP-kártyát regisztráltak a bank Simple alkalmazásában.

Úttörõ az OTP azon a téren is, hogy a bankok közül elsõként nem pusztán saját ügyfeleinek kínálja a mobilfizetés élményét: már mint tízezer virtuális elõre feltöltött (pre-paid) kártyát is kibocsátott a bank. Ezekre a virtuális plasztikokra a nem OTP-ügyfelek a Simple alkalmazáson keresztül más bank által kibocsátott bankkártyáról tölthetnek fel pénzt és annak terhére fizethetnek a mobillal. (A pre-paid kártyás fizetésnél a pénzmosási szabályok értelmében ugyanakkor csak maximum havi 65 ezer forint tölthetõ fel és költhetõ el.)

A virtualizált kártyás mobilfizetést egyelõre csak a Mastercard támogatja, ám az OTP megoldásával mód van arra, hogy más kártyamárkák tulajdonosainak is elérhetõ legyen a megoldás. Az MKB-nál szûkszavúan csupán több ezer virtualizált kártyáról beszéltek. A szolgáltatást legkésõbb bevezetõ K&H-nál arról számoltak be, hogy 13 ezer kártyabirtokosuk immár bõ 14 ezer bankkártyát virtualizált.

A mobilfizetést ugyanakkor szokjuk még - az MKB szerint a digitalizált kártyabirtokosok egyelõre több vásárlást végeznek a hagyományos plasztikkal, mint a mobiltelefonnal. A banki válaszok szerint az átlagember havonta 4-5 alkalommal fizet a mobiljával bankkártya helyet. Az ugyanakkor egyértelmûnek tûnik, hogy a mobilos fizetés komoly alternatívája lesz a kis összegû fizetésnél a bankkártyának: az MNB statisztikái szerint míg „sima” bankkártyás fizetések 9639 forintos értékûek voltak általánosan tavaly a III. negyedévben, addig az érintõkártyás fizetések átlagos mértéke csak 5551 forint volt. Ehhez képest a virtuális kártyákkal átlagosan 4000-4200 forintot fizetnek a mobilfizetést igénybe vevõ ügyfelek.