Megújuló energia: kulcsfontosságú szerephez juthatnak a biztosítók!
2011.12.01
A megújuló energia szektor növekvõ kockázatai miatt emelkedik az igény a biztosítási termékek iránt is, azonban a termékek nem mindig biztosítanak megfelelõ kockázat-transzfert – derül ki az Economist Intelligence Unit felmérésébõl.

A Swiss Re által támogatott EIU jelentés szerint a megújuló energia szektor bizonytalan jövõvel kénytelen szembesülni, az egyre nagyobb mûködési kockázatok és a csökkenõ kormányzati támogatások miatt.

Az ágazatnak nyújtott állami támogatások csökkentése megkérdõjelezi a fejlesztések fenntarthatóságát, különösen Európában. A napenergia által termel elektromos áram kötelezõ átvételi ára (feed-in-tariffs) Európában 15% (Németország) és 70% (Egyesült Királyság) közötti mértékben csökkent.

A megújuló energia befektetõi attól tartanak, hogy a megszorító intézkedéseknek a többi mintegy 100 féle, tiszta energia beruházási támogatás is áldozatául fog esni.

Az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság irányába történõ átmenethez további beruházásokra van szükség a megújuló energiákba – véli a Swiss Re egyik vezére, Agostino Galvagni. Éppen ezért a különbözõ kockázatkezelési intézkedések, például a biztosítások is kulcsfontosságú szerephez jutnak a magánszektor beruházásainak ösztönzésében.

A fõ probléma a megújuló energia projektekkel, hogy azok korai szakaszában meglehetõsen költségesek, tõkeigényesek, és jellemzõen akár 70-80%-ban hitelbõl finanszírozottak. A befektetések bõvítésekor az egyik legnagyobb akadály, amellyel a vállalatoknak szembesülniük kell, a pénzügyi kockázatok leküzdése – legalábbis az EIU felmérésében résztvevõk 76%-a ezt válaszolta. A pénzügyi kockázatokon túl jelentõs aggodalomra ad okot a befektetõk körében a politikai és szabályozói kockázat (62%), miközben az idõjárással összefüggõ kockázatok a szélenergia termelõk 66%-ának okoz fejfájást. A projektek méretével és komplexitásával párhuzamosan ezek a kockázatok is egyre emelkednek.

Mindezek ellenére, a válaszadóknak mindössze fele mondta, hogy a kockázatok áthárítása, például biztosítás útján sikeres. Sok befektetõ mérlegen belül tartja a megújuló energia eszközökhöz kapcsolódó kockázatokat – például az idõjárással összefüggõ termelési kockázatot – mivel nem áll rendelkezésükre megfelelõ kockázatkezelési mechanizmus.

A Swiss Re jelentõs összegeket fektet olyan kutatási projektekbe, hogy megértsék, hogy a biztosítások miképp ösztönözhetik a megújuló energiával kapcsolatos projektek finanszírozását és azonosítani lehessen a kockázatok csökkentésének leginkább költséghatékony módszereit.

A válaszadók 60%-a jelenleg is használ különféle biztosítási termékeket a kockázatok áthárítására. A biztosítások iránti kereslet emelkedése miatt új termékek, köztük alternatív kockázat áthárítási megoldások fognak megjelenni a piacon. A különféle megoldások, így az idõjárás-alapú származtatott pénzügyi eszközök használata csak lassan terjed, a szélenergia termelõk mindössze 4%-a alkalmaz ilyet.

A piacon jelenleg elérhetõ megoldások legtöbbje nem alkalmas kis projektek esetén. A vállalatok vezetõi hajlandóak lennének megfelelõ kockázatkezelési termékek használatára a jövõben, különösen ha azok szabványosítottak és költség-hatékony termékek lennének.