Szlovén Biztosítók Szövetsége: 2023-ban a piac 2007 óta a legnagyobb éves növekedést produkálta
2024.06.14

A Szlovén Biztosítók Szövetségének (SIA) új statisztikai biztosítási közlönye szerint a piac 2023-ban 2007 óta a legnagyobb éves növekedést érte el. Két év stagnálás után az életbiztosítások növekedtek, míg a nem-életbiztosítási szegmens már kilencedik éve növekedett.

Az egy főre jutó átlagos vagyon- és életbiztosítási kiadások Szlovéniában tavaly rekordot jelentő 1443 eurót tettek ki, ami mindkét biztosítási ágazatban az eddigi legmagasabb biztosítási sűrűséget eredményezte: a nem-életbiztosítások esetében 9,1%-os növekedést 1050 euróra, az életbiztosítások esetében pedig 7%-os növekedést 392 euróra - áll a jelentésben.

A közlemény szerint a SIA-tagok viszontbiztosítási tevékenysége 2017 óta növekszik. Az összes viszontbiztosítási díj értéke tavaly rekordösszegű, 535,3 millió euróval nőtt. A biztosítási penetráció már a harmadik egymást követő évben nőtt, és elérte a GDP 0,8%-át, ami az eddigi legmagasabb érték.

A SIA azonban megjegyezte, hogy a szlovén biztosítási piac Európa egyik legkisebbje, a hetedik egymást követő évben 0,2%-os részesedéssel.

A Statisztikai Biztosítási Bulletin olyan éves adatokon alapul, amelyeket a SIA a rendes tagjaitól kapott. Becslések szerint a bemutatott adatok a szlovén biztosítási piac 97%-át teszik ki.

Az adatgyűjtés 2024. május 3-án fejeződött be. Eltérő rendelkezés hiányában a kiadványban szereplő valamennyi adat a SIA tagjainak teljes tevékenységére vonatkozik (Szlovéniában és külföldön, ahol a tranzakciókat közvetlenül vagy fióktelepeken keresztül hajtják végre).