Az autó erõsebb, ráadásul a sofõrje telefonál, rádiózik, nem figyel a motorosra. Tanácsok a biztonságosabb robogózásért.
2018.04.10
A legkisebb robogóra is kell kötelezõ felelõsségbiztosítást kötni, ám a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének 2017-es becslése szerint az ország útjain több mint félmillió robogó halad, ezek 55 százalékára kötöttek kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást, de csak a tulajdonosok 15-20 százaléka fizeti be rendszeresen a díjat kisalföld.

Az autó erõsebb, ráadásul a sofõrje telefonál, rádiózik, nem figyel a motorosra. Tanácsok a biztonságosabb robogózásért.

Kezdjünk pár fontos, de talán nem mindenki által ismert ténnyel. Robogóra, még ötven köbcenti alatti teljesítményûre is, csak az ülhet, aki (legalább B kategóriás) jogosítvánnyal rendelkezik. Városon belül is kötelezõ a világítás bekapcsolása, és nem elég a bili formájú bukósisak, a fej hátsó részét is védõt kell venni. Félmillió robogó A tavasz beköszöntével egyre több garázsból, tárolóból kerül elõ a motor, a robogó, de tudni kell, hogy a motor, a robogó az egyik legbalesetveszélyesebb közlekedési eszköz.
HÚZÓDZKODÓ BIZTOSÍTÓK Éppen a balesetveszély miatt nem egy biztosítónál csak horribilis összegért köthetünk biztosítást. „Érdemes összehasonlítani a biztosítók kínálatát, mert azért hatezer forintos éves díjért már köthetünk biztosítást” - ad tanácsot Kériné Vasi Mária, a gyõri CityBike boltok egyik tulajdonosa. Márpedig a rendõr, ha megállít, bünteti a biztosítás hiányát.
TAPASZTALATLANOK Mivel a robogón, motoron utazó védtelenebb, tegyünk meg mindent a biztonságunk érdekében. „Szerencsére ma már a vizsgán is protektoros kesztyûben vizsgáztatnak - teszi hozzá. - Ma már kaphatók világos színekben pompázó kabátok, sisakok is, amelyek divatosak és messzirõl virítanak.” A tapasztalatok szerint a kisebb méretû motorokat használók nagyobb eséllyel szenvednek balesetet. A robogózók gyakran tapasztalatlanok és a védõeszközök használata is hiányosabb, ezért a több sérülés. „A fiatalok már jobban tudatában vannak, hogy a motorozáshoz fel kell öltözni” - mondja interjúalanyom. figyelmetlen autósok Kériné Vasi Mária ezen túl még azt tanácsolja, hogy a kétkerekûek tulajdonosai a szezon beköszönte elõtt ellenõriztessék és hozassák rendbe jármûvük futómûvét, fékrendszerét és világítóberendezéseit. Nyeregbe pattanva pedig figyeljenek nagyon, mert a forgalom egyre nagyobb, mindenki siet, ráadásul az autóban ülve a vezetés mellett még telefonál, facebookozik, rádiót hallgat, egyszóval lehet, hogy csak késõn veszi észre a védtelen robogóst.
ELTÛNNEK A KÉTÜTEMÛEK
A szakértõ úgy véli, idén az országban kevesebb új motort értékesítenek, mint tavaly, ugyanis a környezetvédelmi elõírások szigorodása miatt kétütemû, 50 köbcentist már nem, csak négyütemû járgányt lehet eladni, ezek pedig drágábbak.