Német Biztosítók Szövetsége: az árvíz 2 milliárd eurós biztosítási kárt okozhat
2024.06.12

A Német Biztosítók Szövetsége (GDV) múlt heti jelentése szerint a május 31. és június 4. között Bajorországban és Baden-Württembergben lezúduló özönvízszerű esőzések és áradások várhatóan mintegy 2 milliárd euró (2,15 milliárd USD) biztosítási kárt okoznak.

Az áradások Németország déli részén otthonokat, vállalkozásokat, infrastruktúrát és mezőgazdasági területeket rongáltak meg, és több ezer embert kellett evakuálni.

A GDV szerint Bajorországban az épületek mintegy 47%-a van biztosítva valamennyi természeti veszély ellen, Baden-Württembergben pedig ez az arány 94%.

„Körülbelül kétmilliárd eurós nagyságrendű biztosított kárra számítunk” - mondta Jörg Asmussen, a GDV ügyvezető igazgatója.

Az Aon biztosítási és viszontbiztosítási bróker egy nemrégiben kiadott jelentésében azt állította, hogy az árvíz mértékét tekintve mind a gazdasági, mind a biztosított veszteségek valószínűleg legalább több százmillió euróra rúgnak, de lehet, hogy ennél magasabbak is lesznek.

Mint azt az Aon megjegyezte, a biztosítóknak és viszontbiztosítóknak az elmúlt hónapokban már kellett fedezniük az árvizeket Németországban. Még decemberben számos észak- és közép-németországi folyó telt meg, míg a májusi áradások Saar-vidéken és Rajna-vidék-Pfalzban szintén pusztítóak voltak.

Jelenleg a Bajorországban és Baden-Württembergben a közelmúltban bekövetkezett árvizek várhatóan nagyjából 2 milliárd eurós veszteséget okoznak a biztosítási ágazatnak, de ez az összeg az elkövetkező napokban és hetekben emelkedhet, ahogy a károk teljes mértékét megismerik.