Az extrém idõjárás közel 3 százalékkal növelte a szlovén biztosítási csoport kárkifizetéseit
2018.04.11
A harmadik legnagyobb szlovén biztosítási csoport, az Adriatic Slovenica Group 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal magasabb összeget fizetett ki károkra. A kárkifizetéseken belül a természeti károkra, illetve a tûzesetek miatt kifizetések 25 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - tette közzé a biztosítási csoport 2017-es éves jelentésében.

Az Adriatic Slovenica Group 303,8 millió eurós díjbevétellel és 11,4 millió eurós nyereséggel zárta a tavalyi évet. A csoport kárkifizetései 223,4 millió eurót tettek ki, ami 2,8 százalékkal több, mint az elõzõ évben, és több, mint duplája az 1,3 százalékos tavalyi díjbevétel-növekedésnek.

Gabrijel Skof, az Adriatic Slovenica igazgatótanácsának elnöke aláhúzta, hogy a csoport profitabilitására negatív hatással voltak a szélsõséges idõjárás okozta tömeges káresemények miatti kifizetések. 

A természeti károkra, valamint a tûzkárokra kifizetett összeg 25 %-kal nõtt 2017-ben, de az általános felelõsségbiztosításokra kifizetett kárösszeg is 19, az assistance szolgáltatásokra kifizetett kártérítés összege pedig 9 százalékkal emelkedett. 

Az Adriatic Slovenica Group tõkearányos nyeresége (ROE) 11,9 % volt 2017-ben.

Az Adriatic Slovenica Group 2017-ben növelte piaci részesedését a szlovén biztosítási piacon, részesedése az év végén elérte a 14 %-ot, amivel a piac harmadik legnagyobb szereplõje.