Lakásár-növekedés: európai élmezõnyben a magyar lakáspiac
2018.04.12
Átlagosan 4,5 százalékkal nõttek az Európai Unióban a lakásárak 2017 utolsó negyedében az elõzõ év azonos idõszakához képest - áll az ingatlan.com friss Eurostat-adatokat bemutató összefoglalójában. A magyar piacon 7,6 százalékos volt az áremelkedés, ezzel Magyarország továbbra is a mezõny elejéhez tartozik.

Az Európai Unióban éves összevetésben 4,5 százalékkal drágultak a lakások 2017 utolsó negyedévében.  Az uniós mezõnyben a középmezõny élén - a kilencedik helyen - található a magyar lakáspiac 7,6 százalékos áremelkedéssel. A legnagyobb drágulást Írországban, Portugáliában és Szlovéniában mérték. Írországban 11,8 százalékkal, Portugáliában 10,5, Szlovéniában pedig 10 százalékkal emelkedtek a lakásárak. 

Az új lakások éves szinten Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben. A hazai új lakások 12,3 százalékos éves drágulását csak az Egyesült Királyság áremelkedése múlja felül, ott ugyanis 12,5 százalékos emelkedés történt. 

Balogh László, az ingatlan.com vezetõ gazdasági szakértõje közölte: “A friss Eurostat-adatok megfelelnek a várakozásoknak. Az is látható, hogy a múlt év utolsó negyedévében folytatódott a korábbi trend, amely szerint több kelet-európai országban bõven az uniós átlagot meghaladó mértékû a lakóingatlanok drágulása, ami egyértelmûen az erõs kereslettel magyarázható.

A szakember rámutatott, hogy az ingatlan.com legfrissebb - idei - adatai arra utalnak, hogy a magyar piacon lassul a drágulás üteme. Ezt a tendenciát a legfrissebb Eurostat-adatok is megerõsítik: az EU-n belül 2016-ban még Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, 2017 végére viszont hazánk már csak a középmezõny élén szerepelt. A magyar piacon a használt lakások piacán erõs a kereslet a fõvárosban és a nagyobb vidéki városokban és azok vonzáskörzetében.