Aggódnak az amerikai biztosítók
2011.08.08
Az elhúzódó kedvezõtlen gazdasági feltételek, és a befektetések bizonytalan megtérülése miatt aggódnak leginkább az amerikai vagyon- és balesetbiztosítók vezetõi – derül ki a Ward Group felmérésébõl.

A felmérés során 115 felsõvezetõt kérdeztek meg a vagyon- és balesetbiztosítók körében a piac helyzetét illetõen.

A Ward Group 2011-es üzleti környezet felmérése során arra kérték a válaszadókat, hogy hasonlítsák össze az ágazat mai helyzetét az egy évvel korábbival. A résztvevõk 30 százaléka szerint az elmúlt egy évben romlott az üzleti környezet állapota, 21 százalék szerint javult, 46 százalék szerint pedig közel azonos helyzetben van az ágazat a tavalyihoz.

A válaszok alapján különösen nagy kihívást jelent a társaságok számára a jövedelmezõségük fenntartása: 80 százalékuk kissé, illetve nagyon nehéznek nevezte a bevételek növelését, illetve a profit elérését a jelenlegi piaci viszonyok között. A válaszadók a befektetési hozamok volatilitását, az elhúzódó gyenge piaci feltételeket és a szabályozási környezet változásában rejlõ bizonytalanságokat nevezték meg mögöttes tényezõkként. A jelentés szerint valószínû, hogy a piaci körülmények továbbra is kedvezõtlenek maradnak, összességében pedig a bevételek növelése, illetve a profitszerzés nehezebb lett, mint egy évvel ezelõtt.

A felmérésben a beruházási oldalra is rákérdeztek. Összességében a válaszadók 56 százaléka szerint idén mérsékelten, vagy akár jelentõsen növekelnii fogják IT-kiadásaikat. A termékfejlesztést, illetve a biztosításmatematikát jelölte meg a válaszadók 27 százaléka konkrét befektetési területnek, melyekre cégük várhatóan mérsékelten, illetve jelentõsen többet költ ebben az évben. A kárigények bejelentése, illetve regisztrációja is a fejlesztési célpontok között került megemlítésre a válaszadók 24 százaléka által.