Az évtized legjobb éve volt 2017
2018.04.12
Az elmúlt két évtized legszélesebb körû, valamint az elmúlt tíz év leggyorsabb gazdasági növekedését produkálta 2017-ben az euróövezet – idézi az Európai Központi Bank (EKB) jelentésében foglaltakat a Világgazdaság.

Elégedett a tavalyi évvel az Európai Központi Bank, csökkent a lakosság adósságállománya, javult a bankok jövedelmezõsége, a gazdasági növekedés pedig rendkívül széles bázisú volt.

 Az éves áttekintés szerint az egyes euróövezeti országok növekedése közötti ütemkülönbség a gazdasági és monetáris unió kezdete óta mért legalacsonyabb szintre esett. A jegybank kiemelte a 2,5 százalékos, szilárd alapokon nyugvó GDP-bõvülést, amelyre jótékonyan hatott az erõteljesebb nettó kivitel, valamint az árukra és szolgáltatásokra fordított kiadások emelkedése.

Az energia, és kisebbrészt az élelmiszerek drágulásának tudható be az infláció növekedése, a drágulás üteme éves alapon 1,5 százalékos volt tavaly. A munkaerõpiac a pozitív gazdasági környezet és a sikeres gazdaságpolitikai intézkedések hatására javult, a foglalkoztatottság az év végére meghaladta a válság elõtti szintet. 

Az EKB elégedett az euróövezeti bankrendszer fizetõképességével is. Egyrészt az elsõdleges alapvetõ tõkemegfelelési mutatók 2017 harmadik negyedére meghaladták a 14,5 százalékot, másrészt pedig további 119 milliárd euróval csökkent az övezeti bankok nem teljesítõ hitelállománya. A nem teljesítõ hitelek aránya a 2014-ben mért 8 százalékról 2017 harmadik negyedében 5,2 százalékra esett vissza.

Külön figyelmet szentelt az EKB a Target2-Securities (T2S) rendszerre való átállás sikerességének. Ezzel a központi bank szerint a korábban erõsen szétaprózott európai értékpapír-elszámolási piaci infrastruktúrában magas fokú integrációt sikerült bevezetni: 2017 októberének végétõl 20 európai piacról 21 központi értéktár mûködött a T2S-ben. A platform átlagosan napi több mint 556 ezer tranzakciót dolgozott fel, ezek átlagos elszámolt értéke bõ 812 milliárd eurót tett ki.