A vállalati kockázati környezet ma már sokszorosan összetettebb, mint a Covid-válság idején
2024.07.01

A kockázati környezet ma sokszorosan összetettebb, mint három évvel ezelőtt, a Covid-válság csúcspontján volt. A bonyolult és gyakran ellentmondásos globális szabályozási kockázatok a vállalati növekedés legfőbb akadályai közé tartoznak. Erre a következtetésre jutott a Clyde & Co ügyvédi iroda által készített jelentés, amelynek éves vállalati kockázati radarja szerint a több fronton jelentkező, egyre súlyosbodó fenyegetések a kockázatok "polikrízisét" eredményezik.

A világszerte 225 általános jogtanácsostól, C-Suite-vezetőtől és vezérigazgatótól származó információk alapján a jelentés szerint a fokozott gazdasági volatilitás, a geopolitikai zavarok és a mesterséges intelligencia bomlasztó erejének tökéletes vihara 12 éve a legmagasabbra emelte a vállalati fenyegetettségi szintet. Ez drámai hatással van a vállalati döntéshozatalra. A kockázati óvatosság a becslések szerint a vállalati bevételek 5%-ába kerül, és a válaszadók több mint egynegyede szerint a kockázatérzékelés hátráltatja a bátor döntéshozatalt.

A gazdasági kockázat - az infláció, a kamatlábak és a devizaárfolyam-ingadozás - az üzleti vezetők szerint megerősítette első számú fenyegetésként betöltött pozícióját. Ezt követték az emberekkel kapcsolatos kihívások, beleértve a tehetségek vonzását és megtartását, a továbbképzést, a vezetést és az utódlási tervezést.

A vállalati kockázati radaron egyre inkább nyilvánvalóvá válik a mesterséges intelligencia hatása és a növekvő technológiával kapcsolatos kockázatok. A válaszadók szerint a mesterséges intelligencia a versenyelőny potenciális forrása, ugyanakkor a technológia beágyazásának sürgetése "aranyláz" mentalitást vált ki, és a lemaradástól való félelem vezérli a döntéshozatalt.

Az AI-ra vonatkozó eltérő és gyakran ellentmondásos szabályozás csak az egyik aggodalom, amelyre a válaszadók utaltak, de ez is része annak a sokkal szélesebb körű aggodalomnak, amelyet a vállalatokra nehezedő általános szabályozási teher okoz. A jelentés szerint a szabályozási és megfelelési kockázat most a második legnagyobb probléma, amellyel a szervezetek foglalkoznak - ez 9%-kal több, mint 2023-ban.

Mivel számos regionális konfliktus továbbra is fennáll vagy eszkalálódik, és a világ minden táján a választások példátlan évének köszönhetően további politikai bizonytalanság és felfordulás valószínűsíthető, a geopolitikai kockázat 11%-kal nőtt tavalyhoz képest, és ezzel a negyedik helyre került.