Egyre népszerûbbek a kockázati életbiztosítások
2015.04.10
Ismét egyre népszerûbbek a kockázati életbiztosítások, vagyis a hazai lakosság egyre inkább felfigyel arra, hogy létezik olyan pénzügyi megoldás, amely anyagi segítséget nyújt akkor, amikor egy váratlan tragédia miatt a szeretteink megélhetése, a kitûzött célok elérése, vagy a hitelek törlesztése veszélybe kerül – állítja az NN Biztosító a hvg.hu oldalán.

Noha a kockázati életbiztosítások népszerûsége nõ hazánkban, tõlünk nyugatabbra mégis elõrelátóbbak az emberek. Az EU-n belül nem ritka, hogy a megtakarítások felhalmozása elõtt egy-egy kockázati életbiztosítás megkötésével bebiztosítják magukat és családjukat az emberek, s csak ezután kezdenek el egyéb befektetési lehetõségeket keresni. A lépés már annak fényében is érthetõ, hogy tragédia a felhalmozási idõszak elején is bekövetkezhet, amikor még a legattraktívabb hozamok mellett sem gyûlhet össze annyi a megtakarításokban, ami elég lehet a lakáshitel törlesztésére vagy akár a gyerek iskoláztatásának költségeire. A kockázati életbiztosítások ugyanakkor „azonnali” védelmet nyújtanak: a biztosító a szerzõdésben szereplõ összeget utalja akár a szerzõdés elején is, ha bekövetkezik a sajnálatos biztosítási esemény.

Fontos tudni, hogy a várható élettartam növekedésével és a jobb egészségügyi ellátásnak köszönhetõen az emberek életminõsége javuló tendenciát mutat, ezzel párhuzamosan a biztosítók kockázatvállasának ára pedig csökken. A korábban ING Biztosító néven mûködõ NN-nél például már kevesebb, mint havi 5.000 forintos díjért több millió forintos fedezetet lehet vásárolni akár orvosi vizsgálat nélkül is.

A kockázati életbiztosítások mellé kötött választható kockázati védelmek révén széles körben lehet olyan esetekre is felkészülni, amikor ugyan nem történik haláleset, de a család rendkívüli (esetleg élethosszig tartó) kiadásokkal szembesül, vagy csak épp egy idõre esik ki a biztosított keresõképessége. A rokkantsági, vagy épp a rettegett betegségekre szóló fedezet mellett akár néhány száz forintos többletköltségért balesetbiztosítási többletfedezetet, vagy épp mûtéti térítést, illetve kórházi ellátás után járó napi térítést kaphatunk biztosítónktól.

A választható kockázati védelmek révén már nem csak akkor térít a családtagoknak a biztosító, ha bekövetkezik a legrosszabb, hanem a többletfedezetekkel jórészt önmagáról gondoskodik a biztosított.

Az NN Biztosítónál jelenleg kétféle kockázati életbiztosítás érhetõ el. Az Amulett segítséget nyújt akkor, amikor egy váratlan tragédia miatt veszélybe kerül a család megélhetése, vagy nehézséget okoz a hitelek törlesztése A Maraton terméket az idõsebb generációknak fejlesztette a biztosító, célja az, hogy a hátramaradottaknak ne okozzon rendkívüli anyagi megterhelést a végsõ költségek fedezése, legyen szó temetésrõl, vagy örökösödési illetékrõl. A hamarosan induló Életút program pedig életbiztosítási fedezet mellett baleset- és egészségbiztosítási védelmet is nyújt.