Az európai biztosítók le tudják nyelni a görög haircut-ot!
2011.12.02
A magánbefektetõkre, így a biztosítókra is kirótt 50%-os görög, ír és portugál államadósság-leíráshoz (haircut) az európai biztosítóknak megvannak a szükséges tõkeforrásai – állítja a Swiss Re vezetõ közgazdásza.

Az európai biztosítók tõketartalékai elégségesnek tûnnek a kötvényberuházásaikon keletkezett veszteségek lenyeléséhez, amennyiben az adósság átstrukturálások megállnak a kisebb, perifériás országoknál – közölte Darren Pain, a Swiss Re gazdasági fórumán.

A Görögország által kibocsátott államkötvények 50%-os leírása esetén a régiós veszteségek nagysága megközelítheti a 14 milliárd eurót, a saját tõke 2,4%-át. Amennyiben ez átterjed Írországra és Portugáliára is, úgy a veszteségek nagysága elérheti a 25 milliárd eurót, vagyis a saját tõke 4,3%-át – derül ki a Swiss Re számításaiból.

Ha Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország és Olaszország mindegyike bedõl, a veszteségek elérhetik a 143 milliárd eurót, amely a saját tõke 24,3%-át emésztené fel.

Pain nem próbálta megjósolni egy többszörös bedõlés valószínûségét, azonban kifejtette, hogy aggodalomra ad okot a 2012-ben refinanszírozásra váró adósság nagysága.

A piacok strukturális reformokat, és költségvetési támogatást várnak, melyek mindegyikre nagy szükség van, azonban politikailag egyik sem könnyen vállalható – tette hozzá Kurt Karl vezetõ közgazdász.