Az Arab-öböl áradása a viszontbiztosítási programokat sújtja, mivel a veszteségek milliárdos nagyságrendűek
2024.07.01

Az április 13-17. között az Arab-öböl számos országát sújtó özönvízszerű esőzések és halálos áradások miatt a Gallagher Re becslése szerint az Egyesült Arab Emírségek (UAE) ingatlanpiaci vesztesége 1,8 milliárd és 2,3 milliárd dollár között lesz, míg az UAE Motoré 350 millió és 650 millió dollár közé esik.

Az esemény részleteit ismertetve a Gallagher Re elmondta, hogy egy megerősödő alacsony nyomású terület és több zivatar, amelyet az Arab-öböl meleg vize támogatott, április folyamán heves esőzéseket, gyakori villámlást, jégesőt és erős szelet eredményezett.

A jelentések szerint több helyen kevesebb mint 24 óra alatt több mint egy évnyi csapadék hullott, és legalább 33 halálos áldozatot követelt az esemény: Ománban 19, Iránban 8, az Egyesült Arab Emírségekben 5, Jemenben pedig 1 halálos áldozatot.

A Gallagher Re viszontbiztosítási szempontból megjegyezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek volt a régió legsúlyosabban érintett országa, és várhatóan onnan származik majd a teljes veszteség nagy része. A veszteségek várhatóan a viszontbiztosítási programokat is sújtják.

Eközben Ománra is jelentős hatással volt, azonban a biztosított veszteségek tekintetében ezek várhatóan minimálisak lesznek az Egyesült Arab Emírségekhez képest. Hasonlóképpen Katar, Bahrein és Szaúd-Arábia is minimális veszteségeket szenved el.

A Gallagher Re közölte, hogy az Egyesült Arab Emírségekre vonatkozó 1,8-2,3 milliárd dolláros veszteségadata tartalmazza a fakultatív kockázatokat, és a becslést övező bizonytalanságok miatt változhat.

Eközben a cég 350 millió - 650 millió dolláros UAE Motor számadata csak a teljeskörű biztosításokat tartalmazza, mivel nem terjednének ki a felelősségbiztosításokra. A Gallagher Re hozzátette, hogy a motorok mobil jellege miatt is további bizonytalanságok kapcsolódnak ehhez a számadathoz.