A fiatalok már a hiteltõl sem riadnak vissza, ha lakásról van szó
2018.04.20
A fiatalok többsége nyitott a hitelfelvételre lakásvásárlás esetén – derül ki a Fundamenta 25 és 35 év közötti magyarok körében végzett felmérésébõl. A kölcsön mellett fõként saját lakáscélú és egyéb megtakarításaikból tudják elképzelni a lakásvásárlást - írja a vg.hu.

Általános tapasztalat, amelyet kutatási adatok is alátámasztanak, hogy az elsõ lakás megszerzése óriási kihívás a magyar fiatalok számára. A Fundamenta új felmérése ehhez kapcsolódóan arra volt kíváncsi, hogy milyen konkrét lehetõségeket látnak a 25-35 közöttiek lakásálmaik megvalósítására. Az országos reprezentatív kutatás alapján a fiatalok elsõsorban lakáscélú (64 százalék) és egyéb megtakarításból (58 százalék) vennék meg saját ingatlanjukat.

Sokan vannak ugyanakkor olyanok is, akik hitelbõl valósítanák meg lakásálmukat: a megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy kölcsön lenne a vásárlás potenciális forrása. A lakáskasszát 46 százalék nevezte meg lehetõségként, családi segítségre pedig 42 százalék számít.

Ennél jóval kevesebben (19 százalék) vannak azok, akik örökségbõl teremtenék meg saját otthonukat.
A lakáshitellel kapcsolatos konkrét kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a többség nyitott erre a finanszírozási megoldásra: 57 százalék jelezte, hogy szükség esetén felvenne lakáskölcsönt. A hitelfelvételre elsõsorban a fõvárosban és nagyvárosban élõk, valamint a magasabb iskolai végzettséggel, rendszeres jövedelemmel rendelkezõk voltak nyitottabbak.

A Fundamenta szakértõje kiemelte, hogy a fiatalok nemcsak nyitottak a lakáshitel-felvétellel kapcsolatban, hanem a többség tájékozottnak is mondható az elérhetõ konstrukciókat illetõen. A válaszadók többsége ugyanis tisztában volt azzal, hogy a lakáshitel felvételekor önerõként felhasználható a korábban megkötött lakás-elõtakarékossági szerzõdés, és a konstrukcióval az állami támogatás is igénybe vehetõ. A megkérdezettek közel fele tudta azt is, hogy lakásvásárláson kívül olyan más lakáscélokra is felhasználható a lakás-erõtakarékossági hitelösszeg, mint például lakásfelújítás, korszerûsítés vagy akár a beépíthetõ konyhagépek megvásárlása.