Versenyt és lehetõségeket is hoz a finetech forradalom
2018.04.21
Óriási versenyt fog generálni a pénzügyi szektorban a fintech forradalom, aki lemarad a fejlesztésekkel, középtávon nem fog tudni helytállni, elveszítheti ügyfelei és piaca jó részét – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelõs alelnöke egy pénteki konferencián.

A jelenlegi üzleti megoldásokat teljesen újra kell gondolni – jegyezte meg Windisch László. Az alelnök szerint a fintech forradalom ugyanakkor óriási lehetõség is, megnyitja az utat az ügyfelek gyorsabb és hatékonyabb eléréséhez, pontosabb kiszolgálásához és a kockázatok elõrejelzéséhez.

Windisch László elmondta, az MNB ösztönözni kívánja a pénzügyi szektor területén az újításokat. A jegybank partner abban, hogy szükség esetén alakítsa a felügyeleti hozzáállást, az MNB hatáskörébe tartozó szabályozást – mutatott rá az alelnök. Fontos, hogy olyan digitális modellek terjedjenek el, amelyek a fogyasztóvédelem és az ügyfelek biztonsága terén elért eddigi eredményeket ne veszélyeztessék.

A kihívásokról beszélve Windisch László kiemelte, hogy a digitális fejlõdés a gazdaság minden szegmensében annyira gyors, hogy a felsõoktatás nem tud lépést tartani vele, nem tud annyi szakembert kiképezni, amennyire szükség lenne. Szerinte összefogásra, közös oktatások szervezésére van szükség a probléma leküzdéséhez.

Nagy kihívás továbbá az adattárházak rendbetétele is, hiszen minden technológia alapja az adatbázisban rejlik – hangsúlyozta Windisch László utalva arra, hogy az új technológiákat nem fogják tudni kiszolgálni a széttöredezett, lassú összeköttetéssel rendelkezõ adattárházak. Összefogásra van szükség Windisch László szerint a kiberbiztonság védelme érdekében is, hiszen a jövõben több támadás érheti a pénzügyi szektort az adatok megszerzéséért.