MUISZ: csak bejegyzett utazási irodával szerzõdjünk
2018.04.25
A nem kellõ szakértelemmel megszervezett utazás vagy a nem hozzáértõ közremûködõ kiválasztása kellemetlen meglepetéseket okozhat, így mindenképpen figyeljünk arra, hogy bejegyzett utazási irodával kössünk szerzõdést – hívja fel a figyelmet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Könnyûnek tûnik az interneten keresztül repülõjegyet foglalni, szállásra elõfoglalást adni, mivel a világ bármely pontján néhány kattintással elérhetõk a lehetõségek. Azonban abban a pillanatban, ahogy a helyszínre utazáskor probléma merül fel, máris kiderül, hogy szakértelem híján megannyi buktatót rejthet magában az utazás. 

Gyakran elõfordul például, hogy csak a helyszínen derül ki, hogy az ismeretlen eredetû honlapon megadott információk nem, vagy csak részben felelnek meg a valóságnak. A szállodai szobáról készült fotók ügyes beállítással, speciális optikák alkalmazásával készültek, a szoba mérete, felszereltsége nem egyezik a korábban megadottakkal, vagy ami még rosszabb, a helyszínen kiderül, hogy nincs is foglalásunk a telt házas szállodában.

A MUISZ szerint érdemes szakértõi segítséget igénybe venni a családi nyaralás megszervezésekor, az irodákban a tájékoztatás és a teljes ügyintézés magyarul zajlik, az utazási szakemberek minden kérdésünkre türelemmel megadják a választ. Az esetleg mégis bekövetkezõ hibás teljesítés vagy panasz esetén pedig van kihez fordulni.

Az utazási iroda kiválasztása esetén mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott vállalkozás rendelkezik a Budapest Fõváros Kormányhivatala által kiadott bejegyzési számmal. Az engedélyezett utazási vállalkozások listáját megtalálhatjuk ugyanitt, a hivatal által vezetett nyilvános nyilvántartásban, amely tartalmazza az utazásszervezõk és az utazásközvetítõk listáját.

Jellemzõen több szervezet és oktatási intézmény, vagy magánember, illetve vállalkozás vág bele jogosulatlanul az utazások szervezésébe, az esetek jelentõs részében iskolai vagy tanulmányi kirándulásnak álcázva az utat. Az így szervezett utazások azonban számos kockázatot rejtenek magukban. Akinek nincs utazásszervezõi engedélye, annak általában tapasztalatai, helyismerete és baj esetén segítséget jelentõ anyagi fedezete sincs, ezért a kirándulás hibás teljesítésekor általában nincs kihez fordulni, akkor sem, ha jogos panaszról van szó.

Nemzetgazdasági szempontból is komoly problémát jelentenek a jogosulatlan utazásszervezések, hiszen ezek bonyolítói jellemzõen nem fizetnek adót a tevékenységük után. Leginkább ennek az adóelkerülésnek tudható be, hogy egyes esetekben a regisztrált utazási vállalkozásoknál valamivel kedvezõbb áron tudnak utazásokat vagy egyes részszolgáltatásokat biztosítani a jogosulatlan szervezõk.
Legtöbb esetben semmilyen számlát vagy pénzügyi elismervényt nem adnak az ügyfélnek. Tudatos fogyasztóként azonban nagyon fontos, hogy kellõképpen mérlegeljük, hogy az utazásokra szánt pénzünket kikre bízzuk, és milyen minõségû szolgáltatásokra költjük. Különösen igaz ez akkor, ha belegondolunk, hogy az ilyen jellegû szervezõknek, szervezeteknek, vállalkozásoknak felelõsségbiztosításuk sincs, így amennyiben az utazás valamilyen oknál fogva meghiúsul, semmi biztosíték nincs arra, hogy visszakapjuk a befizetett összeget.