Növekszik a tűzveszély a megújuló energiaforrások területén
2024.07.11

A nap- és szélturbinák tűzveszélye, valamint az együtt elhelyezett energiatárolás növekedése a tiszta energia területén a tűzveszély fokozódásához vezet. Többek között ez derül ki a Firetrace International által a héten közzétett jelentésből, amely szerint ez komoly és növekvő veszélyt jelent.

Mivel a megújuló energiaforrások együttes elhelyezése gyorsan a tiszta energiatermelésre való áttérés egyik preferált megközelítésévé válik. Az amerikai Clean Power jelentése szerint az Egyesült Államokban 2023-ra 90%-kal nő a ko-lokalizált megújuló energiaforrások telepítése. Különösen az akkumulátoros plusz napelemes létesítmények vezettek 10,45 GW-tal, és az ilyen projektek az amerikai Energiainformációs Hivatal előrejelzése szerint idén az új villamosenergia-termelő kapacitások 81%-át teszik ki.

Ennek elősegítése érdekében a fejlesztők jogosan azonosították és igyekeztek kezelni az akkumulátoros rendszerek tűzveszélyét.

Ugyanez az éberségi szint azonban nem érvényesült a szél- vagy napenergia-eszközöknél, amelyek között az akkumulátorok gyakran vannak elszórtan elhelyezve az egymás mellett elhelyezkedő telephelyeken.

Ez annak ellenére van így, hogy a napenergia- és a szélenergia-infrastruktúra saját tűzveszélyt hordoz magában, amely megfelelő tűzvédelmi stratégiák hiányában az egész telephelyre kiterjedő következményekkel járhat. A jelentés elmagyarázza, hogy bár az akkumulátortüzeknél ritkábban fordul elő, 2000 turbina közül 1-ben rendszersen katasztrofális tűz keletkezik.

Brian Cashion, a Firetrace International műszaki igazgatója elmondta: "Tavaly az iparágban jelentősen nőtt az energiatárolók tűzveszélyével kapcsolatos tudatosság, részben a projektek tűzzel kapcsolatos aggodalmak miatti késedelmei és lemondásai miatt. A Tűzoltóparancsnokok Nemzetközi Szövetsége is kampányt indított az energiatárolók tűzveszélyeiről, ami az akkumulátorokkal kapcsolatos veszélyek kezelése iránti elkötelezett hozzáállásról tanúskodik. Ez az új jelentés azonban azt az uralkodó, de téves meggyőződést mutatja be, hogy az akkumulátorok jelentik az egyetlen kiemelt tűzveszélyt a társított megújulóenergia-projektekben."