Howden: A kiberfedezet az USA-n kívüli fejlődés új szakaszába lép
2024.07.11

A Howden új jelentése szerint 2030-ig a kiberbiztosítási ágazat növekedésének 54%-át az USA-n kívüli területek fogják kitenni, és a többi régióban hatalmas növekedési potenciál rejlik. Továbbá komoly ehetőség nyílik a kkv-k szélesebb ügyfélkörének kiszolgálására is világszerte.

A negyedik éves kiberjelentés - Risk, Resilience and Relevance - megállapította, hogy a 2020-ban és 2021-ben megugróan magas zsarolóvírus-kárigények miatt bekövetkezett jelentős piaci korrekciót követően a feltételek tavaly kezdtek stabilizálódni, mivel a szervezetek jobb kibermenedzsmentje segített megelőzni vagy enyhíteni a támadások hatását.

Sarah Neild, a Howden kiberkiskereskedelemért felelős brit vezetője elmondta: "A kedvező dinamika 2024-ben is fennmaradt, a kiberbiztosítások költségei a folyamatos támadások, a fokozott geopolitikai instabilitás és a Gen AI elterjedése ellenére tovább csökkennek. A piac még soha nem tapasztalta a feltételek jelenlegi kombinációját: a fokozott fenyegetettségi környezetet stabil biztosítási piaccal kombinálták, amelyet szilárd kockázatkezelés támaszt alá. Az innováció és a kitettségvezérelt növekedés középpontjában álló érett kiberpiac alapjai most már megvannak."

A jelentés szerint a fuvarozók és a brókerek jelentős előrelépést tettek az elmúlt néhány évben az árstabilitás, a fedezetek egyértelműsége és a feltételek következetessége terén. Ennek fényében a piacnak most két kiemelkedő lehetősége van arra, hogy a Howden által 2030-ra prognosztizált 43 milliárd USD globális biztosítási díjbevételt elérje az USA-n kívüli jelentős terjeszkedés és a kkv-k szélesebb ügyfélkörének kiszolgálása révén.

A kiberbiztosításokat eddig az USA uralta - a globális piac mintegy kétharmadát adva - és ez továbbra is kulcsfontosságú marad, de a Howden kutatása azt is mutatja, hogy 2030-ig a díjnövekedés több mint fele valószínűleg az USA-n kívüli területekről fog származni.

Csak a főbb európai gazdaságokban - Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban - 700 millió eurós nagyságrendű díjnövekedési potenciál rejlik abban, ha csak a fejlettebb piacokon elért penetrációs szintek megismétlődnek.

Jean Bayon de La Tour, a nemzetközi kiberbiztosításokért felelős vezető hozzátette: "A kiberbiztosítások világszerte kulcsfontosságúak az ellenálló képesség megerősítésében, és a biztosítók most erős pozícióban vannak ahhoz, hogy valódi változásokat érjenek el. Ez azt jelenti, hogy több kapacitást kell biztosítaniuk, hogy kielégítsék az elmaradt keresletet a jelenleg még nem kielégített régiókban, beleértve Európát, Latin-Amerikát és Ázsiát, ahol a Howden erőteljes befektetéseket hajt végre. A növekedési potenciál óriási, különösen azért, mert ezen országok többsége igen alacsony bázisról indul."

A Howden szerint a fejlett gazdaságokban a GDP közel felét kitevő kkv-k területe is hatalmas lehetőséget kínál, mivel a brókerek és a biztosítók jobb módszereket találnak arra, hogy ezt a jelenleg alulhasznosított demográfiai csoportot bevezessék a kiberpiacra.

A Világgazdasági Fórum kutatása szerint világszerte a kkv-k mindössze 25%-a rendelkezik kiberbiztosítással, szemben a nagyobb cégek 75%-ával.