Az AI energiaigénye 5 év alatt 48%-kal növeli a Google teljesítményét
2024.07.15

A Google szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló célja bajban van, mivel a technológiai vállalat energiafogyasztása megnőtt a mesterséges intelligencia (AI) adatközpontjainak energiaigénye miatt.

Az internetes óriáscég éves környezetvédelmi jelentése szerint az elmúlt évben 13 százalékkal nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami főként az AI adatközpontoknak és az ellátási láncoknak köszönhető - számolt be a The Guardian.

A jelentés szerint 2023-as kibocsátása elérte a 14,3 tonnát.

"Ahogy tovább integráljuk a mesterséges intelligenciát a termékeinkbe, a kibocsátás csökkentése kihívást jelenthet a mesterséges intelligencia nagyobb számítási intenzitásából eredő növekvő energiaigény, valamint a műszaki infrastruktúra-beruházásaink várható növekedésével járó kibocsátások miatt" - áll a jelentésben.

Az internetes vállalat célja, hogy az évtized végére felére csökkentse az üvegházhatású gázok teljes kibocsátását, és a fennmaradó kibocsátást a szén-dioxid eltávolításával kezelje.

A jelentés szerint 2019 óta a Google kibocsátása 48 százalékkal nőtt.

"A 2030-ra elérendő nulla nettó kibocsátás rendkívül ambiciózus cél, és tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű. Megközelítésünk folyamatosan fejlődik majd, és jelentős bizonytalanságokkal kell megbirkóznunk - többek között a mesterséges intelligencia jövőbeli környezeti hatásaival kapcsolatos bizonytalansággal, amely összetett és nehezen megjósolható. Emellett néhány kulcsfontosságú globális kihívásra jelenleg nem léteznek megoldások, és ezek nagymértékben függnek majd a szélesebb körű tiszta energiára való átállástól" - áll a jelentésben.

A Nemzetközi Energiaügynökség becslései szerint a Google adatközpontjainak teljes áramfogyasztása 2026-ban a 2022-es szint kétszerese - 1000 terawattóra - lehet, ami nagyjából Japán áramigényének felel meg - számolt be róla a The Guardian.

Az adatközpontok képzéséhez és telepítéséhez szükséges számítógépes chipek és szerverek gyártása és szállítása szintén sok károsanyag-kibocsátást okoz.

Az AI adatközpontok 2030-ra a világ energiafelhasználásának 4,5 százalékát fogják felhasználni - közölte a SemiAnalysis nevű kutatócég.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű terjedésével kapcsolatos másik probléma a vízfelhasználás: egy tanulmány szerint a mesterséges intelligencia 2027-re Anglia éves vízfogyasztásának majdnem kétharmadával egyenértékű vízfelhasználáshoz vezethet.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója szerint a nagy technológiai vállalatok komoly hajlandóságot mutatnak a zöld energia használata iránt a mesterséges intelligencia működtetéséhez, ami segítene az éghajlati válság kezelésében. A vállalatok nagy befektetőkké váltak a megújuló energiában, hogy elérjék éghajlati céljaikat.