Folytatni kellene az áfacsökkentést, és lépni a hatékonyság növelése érdekében
2018.04.28
A korábbinál nagyobb kormányzati figyelmet érzékeltek az élelmiszeripari szereplõk 2014 és 2018 között, de az ágazat teljesítménye még mindig az uniós versenytársaké alatt van. A szakmabeliek szerint az élelmiszeripar fejlesztése nélkül az alapanyag-termelõk sem lehetnek sikeresek - írja a vg.hu.

Az áfa-csökkentést és a korábbinál nagyobb mértékû fejlesztési támogatásokat említették a leköszönõ kormány legmarkánsabb élelmiszeripari lépései között a Világgazdaság által megkérdezett szakértõk.

Az iparág nem indult jó helyzetbõl, hiszen 1,9-2 százalékos a GDP-n belüli részaránya ebben az évtizedben, vagyis az uniós csatlakozás elõtti szint kétharmada. Az OTP Bank elemzése szerint e tendencia nem a nemzetközi trendekkel, hanem a hazai élelmiszeripar pozíciójának gyengülésével magyarázható. Ugyancsak a bank elemzõi­nek megállapítása, hogy – vállalati mérettõl függetlenül – a hazai vállalkozások árbevétele, hozzáadott értéke és munkatermelékenysége elmarad az EU jelentõsebb élelmiszeriparral rendelkezõ tagországai­nak adataitól.

Az élelmiszeripar teljesítményének 2002 és 2010 közötti, összességében több mint 20 százalékos csökkenése az utóbbi hét-nyolc évben már enyhén nõtt, de még nem érte el a 2002-es értékét. Az ágazat teljesítményének fontos mutatója, hogy mekkora a külföldi élelmiszerek aránya a hazai kiskereskedelemben. Fazekas Sándor leköszönõ földmûvelésügyi miniszter korábban a hazai termékek 80 százalékos részesedésérõl beszélt, az OTP viszont 70-75 százalékot közölt. A viszonylag magas külföldi részarány oka döntõen nem az, hogy gyenge minõségû külföldi termék árasztja el az országot, hanem a hazai feldolgozók egyes szektorokban fennálló versenyképtelensége.

Az iparág teljesítménye kedvezõbbnek tûnik az élelmiszer-gazdasági exporttal mérve, hiszen nõtt a kivitel és az aktívum is. Ezzel azonban korántsem oldódott meg az a régi probléma, hogy az export döntõen alapanyag-kivitelbõl áll, mert a pozitív szaldó 44 százalékát most ez adja, és csak 24 százalék jut a magasan feldolgozott termékekre. Így nem véletlen, hogy az agrár-élelmiszergazdasági szakértõk szerint a következõ idõszakban az élelmiszeripart kiemelten kell fejleszteni.

Különösen fontos, hogy a hazai mezõgazdaság által termelt termékeket minél magasabb szinten, hazai üzemek dolgozzák fel, és minél nagyobb hozzáadott értékkel adják el a külpiacokon.

Az élelmiszeripari szereplõk az elmúlt években érzékelték, hogy a kormány a korábbinál kicsit több figyelmet fordít az ágazatra – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke. Az ÉFOSZ-elnök szerint hosszú idõ után ismét érdemi források álltak, illetve állnak rendelkezésre az ágazat egyes szereplõi beruházásai­nak és fejlesztéseinek támogatására. 

Fontos lépés volt, hogy az elmúlt években folytatódott az ágazat fehérítése. Az ezt célzó lépések közül kiemelendõ az áfa-csökkentés, vagyis hogy évente újabb termékcsoportok kerültek a kedvezményes, 5 százalékos áfa-kulcs alá. Az ÉFOSZ-elnök szerint ugyanakkor tény, hogy az ágazat gyorsuló áfa-csökkentést várna el. Így az idei intézkedés mértéke – vagyis az, hogy csak a sertésbelsõség és a hal került az alacsonyabb kulcs alá – csalódást okozott. Ez azért is különösen igaz, mert a hivatalos statisztika pontosan alátámasztja az intézkedések piacfehérítõ hatását. Ezt kiemelte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója is, aki szerint a csirkehúsfogyasztás 10 százalékos növekedésében jelentõs része van az áfa-csökkentés hatásának.

Az ágazat szereplõi kiemelten fontosnak tartják, hogy – a nemzeti költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével – az alapvetõ élelmiszerek minél szélesebb köre minél gyorsabban kerüljön az 5 százalékos áfakulcs alá. Az adminisztratív terhek, a felesleges szabályozás miatti többletköltségek és az ágazati különadók (mint a népegészségügyi termékadó vagy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj) csökkentése az ÉFOSZ szerint elengedhetetlen a nemzetközi versenyképességünk javítása érdekében.