NN: keveset teszünk félre a fiatalok jövõjére
2018.04.29
Az NN Biztosító felmérésében megkérdezett szülõk 73 százaléka érezte fontosnak, hogy gyermeke továbbtanuljon, 81 százalékuk szerint a gyereknek minél hamarabb önállónak kellene lennie, viszont a szülõknek csupán 19 százaléka tesz félre ezekre a célokra - mondta Sztanó Imre, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Elmondta: az online reprezentatív kutatás 3-14 év közötti gyermekeket nevelõ szülõk részvételével készült. A válaszadók kora 25-60 év között volt, a felmérést nem, korcsoport, iskolai végzettség, településtípus és régió szerint reprezentatívan végezték 2018 februárjában. A felmérést NN megbízásából az NRC készítette.

Sztanó Imre elmondta: a kutatásban részt vevõk fele jelezte, hogy van olyan megtakarítása, amellyel kifejezetten a gyermekét szeretné támogatni. A felmérésben részt vevõk ötöde nyilatkozott úgy, hogy a szülõk mellett a nagyszülõk is hozzájárulnak anyagilag unokáik jövõjéhez - tette hozzá.

Figyelemre méltóak azok a kockázatok is, amelyek a szülõket leginkább aggasztják a gyermekük jövõje kapcsán: a makrogazdasági-társadalmi környezet kedvezõtlen alakulását a válaszadók 88 százaléka tartja kockázati tényezõnek, az átmeneti anyagi gondokat 86 százalékuk, a betegségek, balesetek 82 százalékuk szerint lehet veszélyes, és csupán 68 százalékuk jelölte meg a munkahely elvesztését kockázatos dolognak.

Sztanó Imre jelezte: a szülõk inkább a jelenben igyekeznek növelni a gyerekeik jövõbeni esélyeit azzal, hogy több idõt töltenek velük, nevelik õket, ehhez képest a megtakarítás kissé háttérbe szorul. Ötbõl négy szülõ rendszeresen, heti szinten tanul gyermekével, különórákra vagy sportra a célcsoport valamivel kevesebb, mint kétharmada költ.

Hozzátette: bár a szülõk tartanak az esetleges egészségi problémáktól, balesetektõl, a válaszadóknak csak 33 százaléka említette, hogy gyerekére/gyerekeire vonatkozóan van bármilyen, az állami vagy iskolai biztosításon túli védelme.