A Beryl hurrikán 1-es katasztrófaként ér partot Texasban, a viszontbiztosítási hatás valószínűleg korlátozott lesz
2024.07.09

A múlt héten a karibi szigeteket sújtó és a mexikói Yucatán-félszigetet sújtó Beryl hurrikán ismét 1-es kategóriájú viharrá erősödött, és nemrég a texasi Matagorda közelében ért partot, bár a viszontbiztosítókra gyakorolt hatása várhatóan minimális lesz.

A Beryl hurrikán a valaha feljegyzett legkorábbi 5-ös kategóriájú vihar lett, és miután különösen keményen sújtotta St Vincent és a Grenadine-szigetek, Mayreau és Union, valamint Grenada területét, 4-es kategóriájú viharként az egyik legerősebb vihar volt, amely valaha Jamaikát elérte.

A vihar ezután 2-es kategóriájú viharként heves esőzéseket hozott a dél-mexikói Cancún és Tulum turistalátványosságokra, majd szombat kora reggel trópusi viharként a Mexikói-öböl déli részébe vonult.

Azóta a vihar újra megerősödött, és a Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) legfrissebb frissítése szerint a Beryl központja a texasi Matagorda közelében érte el a szárazföldet, a maximálisan fenntartható szélsebesség 80 mérföld/óra, veszélyes viharhullámok és erős széllökések, valamint villámárvizek várhatóak.

"CDT 400 órakor (0900 UTC) a Beryl hurrikán középpontja az északi szélesség 28,6, nyugati hosszúság 96,0 közelében volt. A Beryl észak felé halad 12 mérföld/óra (19 km/h) sebességgel. Ma este és kedden várhatóan északkelet felé fordul, a sebesség növekedésével. Az előrejelzési pálya szerint a Beryl középpontja ma Texas keleti része fölött mozog, majd kedden és szerdán a Mississippi alsó völgyén keresztül az Ohio-völgybe vonul" - áll az NHC legfrissebb frissítésében.

Az NHC szerint a középpont belföld felé haladva a gyors gyengülésig tartó folyamatos gyengülés várható, és a Beryl tegnap trópusi viharrá, ma pedig pedig trópusi depresszióvá (ez egy viharfajta) gyengül.

Egy vasárnapi blogbejegyzésében Andrew Siffert, a BMS Re viszontbiztosítási bróker vezető meteorológusa elmondta, hogy a BMS által kiválasztott néhány katasztrófakockázat-modellező sztochasztikus pálya áttekintése után "úgy tűnik, hogy a teljes biztosított veszteség valószínűleg 500 millió dollár alatti lesz, ha a Beryl 1-es kategóriájú hurrikánként ér partot a texasi Freeport és a texasi Rockport közötti várható vidéki területeken. Ez azt jelenti, hogy az esemény a legtöbb biztosítótársaság számára valószínűleg megtartott esemény lesz, és alig vagy egyáltalán nem lesz hatása a viszontbiztosítási ágazatra" - tette hozzá.

A CoreLogic nemrégiben úgy becsülte, hogy a Beryl által Jamaicán és a Kajmán-szigeteken okozott összes biztosítható kár 400 és 700 millió dollár között lesz, a mexikói Yucatán-félszigeten pedig a becslések szerint a biztosítható kár kevesebb mint 1 milliárd dollár lesz.