Az EIOPA fokozza a határokon átnyúló együttműködést a (viszont)biztosítók számára
2024.07.18

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) aktualizálta a felügyeleti együttműködésről szóló, 2021. június 10-i határozatát. Ez a frissítés tartalmaz egy új mellékletet, amely az együttműködésre összpontosít, amikor a viszontbiztosítók az EU-n belül áthelyezik székhelyüket.

A melléklet célja, hogy zökkenőmentes átmenetet biztosítson a székhelyüket az egységes piacon belül határokon átnyúlóan áthelyező cégek számára.

Összhangban van a mobilitási irányelvvel ((EU) 2019/2121 irányelv), amely az ilyen áthelyezéseket szabályozza.

A módosítás hangsúlyozza a korai és aktív kommunikáció fontosságát mind az induló, mind a célország felügyeleti hatóságai között. Ez a proaktív hozzáállás segít fenntartani a zavartalan szolgáltatást és a következetes felügyeletet az áthelyező szervezet számára.

A cél a felügyeleti információk strukturált átadásának biztosítása, valamint a biztosítottak és kedvezményezettek érdekeinek védelme az átállás során és azt követően.

Az EIOPA technikai segítséget és szakértelmet nyújt a felügyeleti hatóságoknak ezen átmenetek során, különösen a különleges iránymutatást igénylő összetett helyzetekben. A "mobilitási irányelv" megerősíti a korlátolt felelősségű társaságok jogait az EU határain átnyúló átalakulásra, egyesülésre vagy szétválásra. Prioritásként kezeli a munkavállalók, a hitelezők és a részvényesek védelmét.

Ezek a rendelkezések a biztosítók és viszontbiztosítók határokon átnyúló átalakulására is vonatkoznak.

A biztosítási ágazatban történő zökkenőmentes végrehajtás biztosítása és a felügyeleti átmenet megkönnyítése érdekében az EIOPA felügyeleti konvergencia tervei között szerepel az érintett országok hatóságai közötti együttműködést segítő eszközök kidolgozása is.