Jöhetnek a 15 évre fixált lakáshitelek Magyarországon
2018.05.02
Mostantól akár 15 éves kamatperiódusú lakáshiteleket is nyújthatnak a bankok. Megjelent ugyanis az ezt szabályozó új kamatváltoztatási mutató, amely megmutatja, hogy változhat az ügyfél kamata a 15 éves kamatperiódus végén. A mutató természetszerûleg legalább 15 éves lejáratú hiteleknél alkalmazható - írja a vg.hu.

Kamatváltoztatási mutatónak hívjuk a bankoktól független, általuk el nem hárítható körülményekben bekövetkezõ változást objektív módon kifejezõ, a kamatmódosítás számításának alapjául szolgáló és
a nyilvánosság számára hozzáférhetõ viszonyszámot. A külsõ körülmény megváltozása hatására csökkenhet vagy nõhet a kamatláb a kamatperiódus végén.

Most az MNB azt közölte, hogy módosul a jogszabályok alapján, forinthitelek esetében alkalmazható H1K kamatváltoztatási mutató. A jelenlegi 4 változata mellett megjelent egy 15 éves kamatperiódusú forinthitelekre alkalmazható változata is, ezzel lehetõvé téve a H1K kamatváltoztatási mutató szerint átárazódó, 15 éves kamatperiódusú forinthitelek nyújtását.

A 15 éves kamatváltoztatási mutató az MNB honlapján elérhetõ információk szerint az ÁKK-referenciahozamokat követi. Az ügyfél kamata tehát olyan mértékben változik, amely megegyezik az állampapírhozamok százalékos változásával.

Idén februárban fordult elõ egyébként elõször, hogy a lakáshitelek több mint 70%-át már több mint egy éves kamatperiódus mellett vették fel a háztartások. Ettõl függetlenül a meglévõ lakáshitelek több mint 60%-a most is legfeljebb egy éves kamatperiódusú.