KSH: 12-13 évente festetjük ki a lakásunkat
2018.05.06
Használt lakás vásárlásakor gyakran van szükség kisebb-nagyobb felújításokra, de eladástól függetlenül is bizonyos idõközönként felújításra szorul a lakásállomány. Az alábbiakban azt néztük meg, hogy tíz év távlatában melyek voltak a leggyakoribb lakásfelújítások a különbözõ településeken - írja a Portfolio.

A KSH felmérése szerint a leggyakoribb felújítás-típus a belsõ festés/mázolás, a lakásokat átlagosan 12-13 évente festik újra. A lakások közel felében viszont a vizsgált tíz évben a burkolatokat és a nyílászárókat is kicserélték vagy felújították. Ezzel szemben a gépészetet, a hõszigetelést vagy a külsõ burkolatokat csak a teljes állomány 20-25 százalékában újították fel az adott tíz évben, ami - azt feltételezve, hogy a korábbi évtizedekben is ilyen arányok voltak - azt jelenti, hogy ezek felújítása 40-50 évente történik meg. Ez egyébként megfelel a 40-50 éves panelek közelmúltban lezajlott felújításainak.

A különbözõ jogállású települések között a legtöbb esetben nincs nagy különbség abban, hogy milyen gyakran újítják fel a lakóingatlanokat, minimális eltérések azonban vannak. A gépészeti felújításokban és a klíma beszerelésében nagyobb arányt képvisel Budapest, míg a külsõ burkolatok felújításában vagy hõszigetelésben a kisebb városok állnak az élen.