Káoszt okozhat, ha eltûnik a készpénz: Svédországban már érzik a hiányát
2018.05.07
A bankkártyás fizetés sokkal kényelmesebb, de vannak helyzetek, amikor nélkülözhetetlen a készpénz. A világ elsõ teljesen készpénzmentes országa címre jó eséllyel pályázik Svédország, a helyi jegybank azonban már most a készpénz hiánya által okozott anomáliákra hívja fel a figyelmet - írja a Portfolio.

Svédországban a fizetési tranzakciók mindössze 2 százaléka történik készpénzben, ez a becslések szerint 2020-ra fél százalékra csökkenhet. 

A lakosság 85 százalékának van hozzáférése a számlájához internetbankon keresztül, és az elmúlt években a GDP-arányos forgalomban lévõ készpénzállomány folyamatosan csökkent. (Magyarországon ezzel szemben a GDP-arányos készpénzállomány folyamatosan nõtt, ezen több kormányzati lépés mellett a jövõre induló azonnali átutalási rendszer segíthet.) 

A sok ország által vágyott állapotnak azonban vannak hátulütõi is. A svéd jegybank elnöke, Stefan Ingves korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a készpénz eltûnésével néhány kereskedelmi banknál összpontosul az ország összes fizetési tranzakciója, ami a fizetési infrastruktúrára komoly fenyegetést jelent. A készpénzmentes Svédországot egy válság felkészületlenül érhet - tette hozzá. 

A jegybank szerint egy válság során nagy kereslet jelentkezhet a készpénz iránt, amit a kínálat nem tud kielégíteni. Emellett a társadalom egyes rétegeinek szüksége volna a készpénzre, például az idõseknek, illetve a menekülteknek.

"Svédországban egy még soha nem látott szituáció állhat elõ, amikor a törvényes fizetõeszköz többé nem lesz hatékony kiszolgálója az értékcserének" - nyilatkozta a CNBC-nek Cecila Skingsley, a svéd központi bank (Riksbank) alelnöke. A svéd törvények ugyan a koronát törvényes fizetõeszköznek nevezik, a kereskedõk ugyanakkor nem minden esetben kötelesek a készpénzt fizetõeszközként elfogadni, így elõfordulhat akár az a szituáció is, hogy bankjegyekkel és érmékkel nem lehet fizetni egy boltban - magyarázza Skingsley. Több olyan kereskedõ is van már, akinél olyan kevesen használnak készpénzt, hogy jelezték, egyes boltjaikban megszüntetnék a készpénz elfogadását. 

A kártyás fizetés mellett egyébként a 2012 óta mûködõ, a hét legnagyobb bank által létrehozott azonnali fizetéseket kezelõ mobilalkalmazás, a Swish számít népszerûnek, utóbbit a svédek több mint fele használja.