A kötelezõ biztosítás még nem garancia a fogyasztók biztonságára
2014.04.04
Az Európai Parlament szerdán elfogadott egy jogalkotási állásfoglalást az orvostechnikai eszközökre, illetve az úgynevezett in-vitro (az élõ szervezeten kívül, a kémcsõben elvégzett vizsgálat) diagnosztikai eszközökre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, amely EU-szerte kötelezõ felelõsségbiztosítást írna elõ a gyártók számára.

A döntés kapcsán az Insurance Europe is közleményt adott ki, amelyben maximális támogatását fejezte ki azzal a céllal kapcsolatban, hogy garantálni kell ezen eszközök hatékonyságát és biztonságát, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kötelezõ felelõsségbiztosítás elõírása nem biztos, hogy hozzájárul a magasabb szintû védelemhez.

Az európai biztosítókat tömörítõ szervezet nyilatkozata szerint a biztosítás nem helyettesítheti a különbözõ biztonsági intézkedések bevezetését, hozzátéve, hogy az orvostehcnikai eszközök meglévõ biztosítási piaca jelenleg is megfelelõen mûködik.

Az Insurance Europe szerint a javaslat ráadásul kivitelezhetetlen, különösen az a javaslat, amely arra kötelezné az in vitro diagnosztikai eszközök gyártóit, hogy csõd ellen is védelmet nyújtó felelõsségbiztosítást kössenek, mivel ilyen biztosítási termék nem létezik.

A szövetség szerint a rendeszeres ellenõrzések, a biztonsági szabványok harmonizációja és a fokozott piacfelügyelet megfelelõbb módszerei lehetnének a fogyasztók védelmének.