Pörög a balatoni nyaralópiac
2018.05.08
Jelentõsen fellendült a balatoni nyaralók piaca, Füreden és Siófokon összesen kb. 900 új lakás épül, itt 450 ezer–1,4 millió Ft/négyzetméter között mozognak az árak. A használt családi házak piacán is Füred és Siófok van az élen, nagyságrendileg 250 ezer Ft/négyzetméteres átlagárral - írja a piacesprofit.hu.

Erõsen nyitott az idei szezon: a szezon elejére a lakáspiaci fellendülés elérte a „második otthonok”, a nyaralók piacát – írja az Otthon Centrum. 

Élénk az érdeklõdés a Balaton keleti medencéjében lévõ központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon. Az érdeklõdõk nagyobb része vízparti, vízpart közeli, amennyiben anyagi forrásai engedi, új építésû társasházi lakásokat szeretne venni, amelyek kínált négyzetméterára a fõvárosi új építésû lakásokkal megegyezõ. 

A vízparti ingatlanok 1 millió Ft/négyzetméter, a vízparttól távolabb esõ ingatlanok négyzetméterára 500-600 ezer Ft. A nagy érdeklõdés miatt a tóparti és új építésû szegmensben akár 10 százalékot meghaladó emelkedésre is számítani kell a következõ hónapokban. 

Kisebb az érdeklõdés a nyugati medencében, de ez jó hír a kevésbé tehetõseknek, nekik érdemes itt körülnézni. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, ugyanakkor Budapestrõl idõben csak 30 perccel hosszabb utazást jelent vonattal és autóval egyaránt.

A használt ingatlanok piacán a legfelkapottabb város Siófok és Balatonfüred. A két városban a legmagasabbak az ingatlanárak, jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg Siófok kicsivel alatta maradt (243 ezer forint). A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzõek. A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára, és a legtöbb településen 150 ezer Ft/négyzetméter az elmúlt egy évben kialakult ár, de Badacsonyban és környékén ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

2018 elsõ negyedévében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el az Otthon Centrum kínálatában. A hétszobás nyaraló az északi part kedvelt településén, a Balaton-parttól pár lépésre 2 éve várta új tulajdonosát, mint kiderült, nem hiába. A part menti felkapott üdülõhelyeken jellemzõen 21–35 milliós ártartományban keltek el üdülõingatlanok: az elsõ negyedév során értékesített 2–4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzõen szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók. Ugyanakkor 3 millió forint alatt is volt nyaraló-adásvétel a Balaton környékén is, igaz, a vízparttól messze. Leginkább Vas, Zala, Komárom-Esztergom megyében találunk jellemzõen kis alapterületû, 1-2 helyiségbõl álló, vályog vagy könnyûszerkezetes nyaralókat, 700-1000 négyzetméteres telekkel.