Béren kívüli juttatások: komoly változások jöhetnek jövõre!
2011.12.06
2012-tõl a munkáltató által fizetett betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik. Ez pedig komoly változásokat jelenthet a betegség- és az egészségügyi szolgáltatásokat finanszírozó biztosítások piacán.

A munkáltatók által a dolgozóknak kötött betegségbiztosítás díja után az idén a kedvezményezettnek és a cégnek is adóznia kell, nem vonatkozik azonban ez a balesetbiztosításra– írja az azenpenzem.hu. Az idei tömeges törvénymódosítás keretében egységesítették a szabályozást.

A jelenlegi állás szerint a cégek által fizetett baleset- és betegségbiztosítások szolgáltatásai, a jövedelempótló biztosításokat kivéve egyaránt adómentesek lesznek 2012-ben, ugyanakkor például a keresõképtelenségre, táppénz-kiegészítésre vonatkozó céges biztosításokat terhelheti részben adó – véli Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetõje.

Schaub Erika szerint a módosítás nem befolyásolja érdemben a betegségbiztosítási piac növekedését: a jövedelempótló biztosításokat eddig is lényegesen kevesebben vették igénybe, mint például a kórházi napi térítést, mûtéti térítést nyújtó betegség- és balesetbiztosításokat. Sokkal lényegesebb szerinte, hogy az szja-törvény módosításának köszönhetõen 2012-tõl a munkáltató által fizetett betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik. Ez pedig komoly változásokat jelenthet a betegség- és az egészségügyi szolgáltatásokat finanszírozó biztosítások piacán. A vállalatok számára így lehetõvé válik a béren kívüli juttatások körének újragondolására, és a cafeteria-rendszeren belül vagy azt kiegészítve biztosíthatják munkavállalóik számára a magán egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója is úgy látja, hogy a változás lökést adhat az egészségbiztosítási termékek terjedésének. Ezeket ugyanis jelenleg is fõként a cégek vásárolják dolgozóik számára.