Béren kívüli juttatások: naprakész információk a multik számára
2012.01.26
Egy belga tanácsadó cég, a Benevista elindította Nemzetközi Munkavállalói Juttatások Indexét, melynek segítségével a multinacionális vállalatok, és azok leányvállalatai naprakész információkhoz juthatnak a béren kívüli juttatást nyújtó pénzügyi szolgáltatókkal kapcsolatban.

Munkavállalói juttatások alatt általában a munkavállalók bér melletti, nem bérjellegû kompenzációját értjük. A szûkebb értelemben vett \"munkavállalói juttatások\" alatt a különféle biztosítási, illetve finanszírozási juttatásokat értjük, úgy mint a hozzátartozói és a gyermekeknek járó juttatások (életbiztosítás); a balesetbiztosítás; az egészségpénztári befizetések; a betegség és rokkantsági ellátások, vagy a nyugellátás. A Benevista által elnevezett nemzetközi munkavállalói juttatások alatt a multinacionális vállalatok által nyújtott, fent említett ellátásokat értjük.

A Benevista ingyenes alkalmazása lényeges információkat tartalmaz azokról a biztosítótársaságokról, melyek valamilyen nemzetközi munkavállalói juttatási hálózathoz tartoznak. Ilyen például a társaság legutóbbi pénzügyi minõsítése, piaci pozíciója, a közvetlen kapcsolattartó elérhetõsége, és az adott termékkel kapcsolatos információk. Összességében az adatbázis több mint 700 kapcsolattartó és 400 biztosítótársaság adatát tartalmazza.

A nemzetközi hálózatokkal való kapcsolat órái elõnyt jelent a multinacionális vállalatok számára. Az alkalmazás iránt várhatóan nagy érdeklõdést mutatnak majd a HR vezetõk, valamint a kockázatkezelõk és pénzügyi vezetõk is – közölte a belga társaság.

A munkavállalói juttatásokat, beleértve a halál, rokkantság, vagy baleset esetére szóló biztosításokat jellemzõen helyi biztosítótársaságok nyújtják, de ha a társaság egy nemzetközi poolhoz tartozik, úgy a nyolc nemzetközi hálózat - All Net (Allianz), Generali, IGP, ING Global Network, Insurope, Maxis (AXA és Metlife), Swiss Life Network és Zurich Employee Benefits Network) bármelyike biztosíthatja az ellátást.

A pooling rendszer összegyûjti a résztvevõ országok, illetve multinacionális vállalatok által kötött biztosítások díjbevételeit, majd a kifizetések után megmaradó összeget visszaosztja a résztvevõk között. Ez az „osztalék” akár kifizetett juttatások 20%-át is elérheti.

„Habár a pooling elõnyeit a legtöbb multinacionális vállalatnak nem kell elmagyarázni, a szervezeten belül mégis nehéz lehet átadni ezt az üzenetet. Ennek egyik oka, hogy a helyi biztosító neve gyakran nem egyezik meg a nemzetközi hálózatéval. A keresõ alkalmazás használójának három egyszerû változót kell meghatároznia: az országot, a nemzetközi hálózatot és a munkavállalói juttatás típusát. A keresés eredménye minden lényeges információt tartalmaz a helyi biztosítótársaságokkal kapcsolatban, melyek megfelelnek a keresési kritériumoknak” – közölte Olivier Van den Eynde, a Benevista ügyvezetõ igazgatója.