Alulteljesített önmagához képest a magyar ipar
2018.05.09
Idén márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,9 százalékkal nõtt. A jelentõs eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2018 márciusában kettõvel kevesebb munkanap volt, mint 2017 márciusában – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elsõ becslésében.

Eszerint a termelés az év elsõ három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az elõzõ év azonos idõszakában. A szezonálisan és munkanap-tényezõvel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az elõzõ hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklõdött.

Az ipari termelés dinamikája a februári lassulást követõen így márciusban tovább gyengült hó/hó alapon. A gyenge teljesítményt a bizalmi indikátorokban tapasztalt visszaesések is alátámasztják – kommentálta a KSH adatait Virovácz Péter, az ING Bank makrogazdasági elemzõje.

A szakember szerint az élelmiszeripar javuló teljesítménye akár márciusban tovább folytatódhatott, míg az autógyártás és elektronikai ipar, melyek jellemzõen nagyobb súllyal bírnak, átlag alatti teljesítményt mutathatnak.