Csupa jó hírt közölt a magyar bankokról a Moody's
2018.05.09
A Moody's Investors Service várakozása szerint a magyar bankrendszer mûködési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfólió-minõségének és tõkehelyzetének. A nemzetközi hitelminõsítõ kedden Londonban ismertetett új szektorelemzésében közölte: ennek alapján fenntartja a magyar bankrendszernek két éve megszavazott "pozitív kilátást" - írja az MTI.

A Moody's elemzésben kiemelte: a tavalyinál valamelyest lassúbb, de továbbra is robusztus növekedést vár a magyar gazdaságban, idén is és 2019-ben. A cég elõrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban 3,1 százalékkal, jövõre 2,5 százalékkal növekszik.

A szektorszintû nem teljesítõ kinnlevõség-ráta a teljes követelésportfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

Az átlagon belül a lakossági szektor nem teljesítõ kötelezettségállomány-rátája tavaly szeptemberben 12,4 százalék volt. Elõrejelzési távlatán belül ez a ráta 10 százalék környékére csökkenhet a leírások, a kedvezõ gazdasági kondíciók - köztük a munkapiaci helyzet javulása és a háztartások növekvõ reáljövedelme -, valamint az ultraalacsony kamatok miatt, amelyek kifizethetõvé teszik a havi adósságszolgálati kötelezettségeket.

A magyar vállalati szektor nem teljesítõ hitelállománya már tavaly szeptemberre jelentõsen, a 2016 végén mért 12,8 százalékról 8 százalékra mérséklõdött, és valószínû a csökkenési folyamat folytatódása ebben a szegmensben is - áll az elemzésben.

A besorolással ellátott magyar bankok eszközállomány-súlyozással számolt átlagos forintbetét-besorolása "Baa3", vagyis azonos a cég által a magyar szuverén adósságállományra érvényben tartott befektetési ajánlású osztályzattal. A magyar államadós-besorolásra ugyanakkor a Moody's stabil kilátást tart érvényben.

A magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövõre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követõ évek visszaesése után. A hitelkereslet fellendülésének fõ hajtóerejét a kis- és középvállalatok, valamint a háztartások adják, de a nagyvállalatok hitelkereslete is valószínûleg élénkül valamelyest az eddigi gyenge szintekrõl.

A Moody's 2016. június 28-án emelte stabilról pozitívra a magyar bankrendszerre adott kilátását. A lépéshez fûzött akkori elemzésében is kiemelte azt a várakozását, hogy a javuló magyarországi mûködési környezet valószínûleg jót tesz a bankok eszközminõségének és tõkehelyzetének.