Kiderült, mitõl rettegnek a magyar bankárok
2018.05.10
A norvég Auka cég körkérdésére adott válaszok alapján a magyar bankárok egynegyede komolyan aggódik, hogy a fintech óriáscégek uralhatják majd a mobilfizetési piacot, háromnegyedük viszont úgy véli, saját bankjának nem kell alkalmazkodnia vagy változtatnia a mûködésén a technológiai cégek színrelépése ellenére sem – mondta Daniel Döderlein, az Auka fintech vállalkozás alapítója kedden, Budapesten, a norvég nagykövetség rendezvényén - írja az MTI.

Daniel Döderlein szerint bár a bankok megértik, hogy a fogyasztók szeretik az új típusú mobilfizetési megoldásokat, a kérdést többnyire azzal intézik el, hogy viszonylag sok pénzt fektetnek az NFC (near-field-communication, közeli rádiófrekvenciás kommunikáció) technológiát használó megoldásokba és appokba.

Daniel Döderlein rámutatott: a fintech ötletek esetében a skandináv és a kínai piac példája jól mutatja, hogy azok a megoldások lesznek igazán népszerûek, amelyek jóval többet nyújtanak annál, hogy ezentúl a bankkártya helyett egy telefonnal fizethetünk. 

2017-ben a magyar piacon az érintés nélküli fizetés vette át a hagyományos bankkártyás fizetés helyét, és aránya folyamatosan emelkedik. Hozzátette, hogy ezek a megoldások azonban sem a fogyasztók, sem a kereskedõk problémáira nem nyújtanak valódi megoldást, nem kínálnak semmilyen új funkciót, adatrögzítési lehetõséget, hûségprogramokat, vagy harmadik fél eszköze nélküli fizetést.

A jövõ azoké a rendszereké lehet, amelyek „bankfüggetlen” platformokon teszik lehetõvé, hogy a fogyasztók pénzt utaljanak, használják kártyáikat vagy egyéb módon fizessenek, rendezzék tartozásukat. A bankoknak a jövõben választaniuk kell, vagy maguk válnak technológiai cégekké, ha rendelkeznek a megfelelõ kompetenciával, vagy keresnek egy megfelelõ fintech partnert maguknak.

A norvég szakember szerint a magyarországi bankok oldalán a fintech-óriásokkal szemben a bankok által élvezett nagyobb ügyfélbizalom és a hatalmas pénzforgalmi tapasztalatuk áll.