A Verisk becslései szerint a Beryl hurrikán biztosított veszteségei 2-3 milliárd dollárra rúgnak
2024.07.29

A Verisk, egy adatelemző és technológiai szolgáltató Extreme Event Solutions csoportja becslései szerint a Beryl hurrikán miatt az Egyesült Államokban a szél által okozott szárazföldi ingatlanokat ért ipari biztosítási veszteségek 2 és 3 milliárd dollár között mozognak majd.

Július 1-jén a Beryl 4-es kategóriájú hurrikánként vonult át a Szélrózsa-szigeteken, és még aznap 5-ös kategóriájú hurrikánná vált, ami az Atlanti-óceánon eddig feljegyzett legkorábbi 5-ös kategóriájú hurrikán.

Július 2-án reggel a Beryl elérte a csúcsintenzitását 165 mérföld/órás tartós széllel, majd a növekvő szélnyírás miatt fokozatosan gyengült.

Az erősödéshez kedvező feltételek ellenére a Beryl csak 1-es kategóriájú hurrikánná erősödött, mielőtt július 8-án hajnali 4 óra körül a texasi Matagorda Bay közelében partot ért. A partraszálláskor a Beryl maximálisan fenntartható szele 80 mérföld/óra volt, a központi nyomás pedig 979 mb. A vihar ezután a szárazföld belseje felé haladva észak felé vette az irányt.

Hatások az épített környezetre

Beryl széles körű és hosszan tartó áramkimaradásokat okozott Texasban, közel 3 millió háztartásban, köztük több mint 2,2 millióban Harris megyében.

A heves esőzések következtében Houston térségében és Nyugat-Louisiana egyes részein az utakat és az otthonokat elöntötte a víz. A szél okozta károkról szóló jelentések szerint a fák tetőszerkezeteket rongáltak meg, ablakokat törtek be, és lakóházakban és lakóparkokban keletkeztek mérsékelt károk.

A Verisk kárbecslései nem tartalmazzák az áramkimaradások, a viharhullámok, a Nemzeti Árvízbiztosítási Program kifizetései, a peres ügyek, a csalárd kárigények, a társadalmi infláció, a kizárólag szélbiztosításokra vonatkozó viharhullámok szivárgása, a csapadék okozta árvíz, a belvízi, óceánjáró tengeri rakomány és hajótest, a kedvtelési célú hajók, a nem biztosított ingatlanok, az infrastruktúra, a szerződésen kívüli kötelezettségek, a veszélyes hulladékok eltakarítása, a vandalizmus, a polgári zavargás, a kompromittált védekezés, a kárrendezési költségek, a nem modellezett károk, valamint a tengeri és nem amerikai ingatlanok káreseményei által okozott károk hatásait.

Ez volt a legkorábban kialakuló 5-ös kategóriájú hurrikán, és a második ilyen vihar júliusban, a másik a 2005-ös Emily hurrikán volt.

A Beryl volt a legerősebb hurrikán is, amely az Atlanti-óceán fő fejlesztési régiójában (MDR) július hónap előtt alakult ki. A 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezon második nevesített vihara, első hurrikánja és első nagy hurrikánja, a Beryl számos meteorológiai rekordot megdöntött június és július hónapokban, elsősorban a kialakulás és az intenzitás tekintetében.

A Verisk a globális biztosítási ágazat stratégiai adatelemzési és technológiai partnere. Segít az ügyfeleknek javítani a működési hatékonyságot, javítani a kockázatvállalási és kárrendezési eredményeket, küzdeni a csalás ellen, és megalapozott döntéseket hozni az olyan globális kockázatokkal kapcsolatban, mint az éghajlatváltozás, a szélsőséges események, a fenntarthatóság és a politikai kérdések.