Szolid államadósság-csökkenéssel számol az NGM
2018.05.10
A kormány szolid államadósság-csökkenéssel számol év végére, és bízik benne, hogy a következõ években beérkezõ uniós támogatások további jelentõs mérséklõdést tesznek lehetõvé – idézi az MTI Banai Péter Benõt, az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelõs államtitkára kifejtette, hogy ha van gazdasági növekedés, akkor a költségvetés bevételei is nõnek, de figyelni kell arra, hogy a beruházásokat vagy a fogyasztást közvetlenül is ösztönözõ állami kiadásokat olyan szinten tartsák, hogy a növekedésbõl eredõ többletbevétel és a közvetlen kiadások egyenlegeként az államháztartási hiány fenntartható legyen.

Hozzátette: az államháztartás hiánya 2012 óta minden évben 3 százalék alatt volt, tavaly ez 2 százalék volt a bruttó hazai termék (GDP) arányában. Banai Péter Benõ felidézte, hogy az Európai Bizottság részére néhány nappal ezelõtt nyújtotta be Magyarország a konvergencia-programját, amelyben 2022-ig vázoltak egy gazdasági, államháztartási pályát.

Jövõre 1,8 százalékos GDP arányos hiánnyal kalkulálnak, ami ezt követõen 1,5, majd 1,2 százalékos lesz, 2022-ban 1 százalék alá kerülhet. A jövõ évi hiány az országgyûlés döntésén múlik majd, de az NGM csökkenõ hiányt tart racionálisnak. A gazdasági növekedés és az államháztartás hiánya határozza meg az államadósság GDP-ben mért arányát, amely az elmúlt években folyamatosan csökkent, tavalyi év végén 73,6 százalék volt.