Gartner: A mesterséges intelligenciával támogatott kibertámadás a feltörekvő vállalati kockázatok rangsorának élén
2024.08.05

A mesterséges intelligenciával felerősített rosszindulatú támadások miatti aggodalom a Gartner 2024 második negyedévében - immár a második egymást követő negyedévben - a feltörekvő kockázatok rangsorának élére került.

A Gartner 2024 második negyedévében 274 vezető kockázati vezetőt és menedzsert kért meg, hogy dokumentálja és hasonlítsa össze a feltörekvő kockázatokat, vagyis azokat, amelyek nagyobb bizonytalanságot hordoznak, mivel fejlődésük gyors, nem lineáris vagy mindkettő.

Az első öt legtöbbször említett feltörekvő kockázat közül három a technológiai kategóriába tartozik. A lágy zsarolóvírus célpontokkal kapcsolatos új aggályok először kerültek be a nyomkövetőbe. A puha zsarolóvírus célpontok közé tartoznak azok a rendszertípusok, amelyek az alulfinanszírozottság vagy a technikai adósság miatt különösen sebezhetőek a zsarolóvírusokkal szemben, ami a támadások bekövetkezésekor hosszabb ideig tartó működési zavarokat okozhat.

„A mesterséges intelligenciával felerősített rosszindulatú támadásokhoz hasonlóan a soft ransomware célpontoknak is minimális tapasztalat és költség szükséges ahhoz, hogy jelentős pénzügyi és reputációs károkat okozzanak” - mondta Gamika Takkar, a Gartner kockázati és ellenőrzési részlegének kutatási igazgatója. „A Ransomware-as-a-service csökkenti a belépési korlátot a tapasztalatlan kiberbűnözők számára, akik éppen eleget tudnak arról, hogyan támadjanak és zavarják meg az üzleti működést, a támadások bekövetkezésekor a szokásosnál is súlyosabb hatásokat okozva.”

Az eszkalálódó politikai polarizáció, amely először 2023 negyedik negyedévében került be a nyomkövetőbe, változatlanul a harmadik leggyakrabban említett aggodalom, míg a szervezeti tehetségprofilok helytelen összehangolása az ötödikről a negyedik leggyakrabban említett kockázatra emelkedett.

Az öt leggyakrabban említett újonnan felmerülő kockázat 2024 második negyedévében:

1 A mesterséges intelligenciával felerősített rosszindulatú támadások
2 Lágy zsarolóvírus célpontok
3 Fokozódó politikai polarizáció
4 Rosszul összehangolt szervezeti tehetségprofil
5 Mesterséges intelligenciával támogatott félretájékoztatás
(Forrás: Gartner)