A megújuló energiaforrások egyelőre átvészelik a vihart
2024.08.06

A megújulóenergia-ágazat az uralkodó körülmények ellenére figyelemre méltó rugalmasságot mutat, mivel az éghajlati problémák, az ellátási lánc megszakadása, a balesetek romlása, a társadalmi infláció és a geopolitikai konfliktusok együttesen összetett helyzetet teremtenek az ágazat számára.

A WTW által ma közzétett Renewable Energy Market Review 2024 című, a megújuló energiapiacról szóló jelentés szerint az energiaosztályokon belüli változó eredmények miatt az általános jövedelmezőség továbbra is nehézkes.

A jelentés szerint a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok továbbra is kihívást jelentenek a megújulóenergia-piac számára, mivel a természeti katasztrófák okozta jelentős veszteségek és a példátlan számú egyedi időjárási esemény meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Négy évvel a covid-19 világjárvány után pedig a globális ellátási láncok még mindig instabilak, ami befolyásolja a kritikus cikkek átfutási idejét, valamint az eszközök helyreállításának és az üzletmenet megszakításának kockázatát.

A WTW szerint a megújuló energiaszektorban a nagy szélturbinák, a lebegő napenergia-berendezések, a zöld hidrogén és a közüzemi méretű akkumulátoros energiatároló rendszerek gyors növekedését tapasztaljuk, ami a piacokat innovációra és stratégiáik kiigazítására készteti. A lítium-ion akkumulátorok és a zöld hidrogén az energiatárolás új korszakát indítják el, és reneszánszát élik az olyan jól ismert technológiák, mint a vízerőművi szivattyús energiatárolás.

A WTW jelentése szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású infrastruktúrára való áttérés támogatásához szükséges készségek biztosítása is komoly kihívást jelent.

Steven Munday, a WTW természeti erőforrásokkal foglalkozó globális megújulóenergia-vezetője így nyilatkozott: „A közelmúlt kihívásai próbára tették a biztosítási piacokat, de a rugalmasság javult. Bár a bevált technológiák esetében többletkapacitás áll rendelkezésre, az óvatosság továbbra is megmarad. A folyamatos verseny és egy esetleges La Niña év lehetősége stabilan tartja az árakat, a parametrikus megoldások pedig az integrációs kihívások ellenére egyre nagyobb teret nyernek. A feltörekvő lehetőségek kihasználása érdekében a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kockázatok és biztosítások vásárlóinak továbbra is együtt kell működniük a tanácsadókkal és a piacokkal, okosabb megoldásokat alkalmazva a változó táj összetettségében való eligazodáshoz.”