Egyre több fiatal vesz fel hitelt lakásra
2018.05.14
Lakásvásárlás esetén a fiatalok többsége nyitott a hitelfelvételre – derült ki a Fundamenta Lakáskassza lakástakarékpénztár 25 és 35 év közötti magyarok körében végzett felmérésébõl. A kölcsön mellett fõként saját lakáscélú és egyéb megtakarításaikból tudják elképzelni a lakásvásárlást.

Óriási kihívás az elsõ lakás megszerzése a magyar fiatalok számára - ez az általános tapasztalat, amelyet kutatási adatok is alátámasztanak. A Fundamenta szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy milyen konkrét lehetõségeket látnak a 25-35 év közöttiek lakásálmaik megvalósítására. 

Az országos reprezentatív kutatás alapján a fiatalok elsõsorban lakáscélú (64%) és egyéb megtakarításból (58%) vennék meg saját ingatlanjukat. Sokan vannak ugyanakkor olyanok is, akik hitelbõl valósítanák meg lakásálmukat: a megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy a kölcsön lenne a vásárlás potenciális forrása. A lakáskasszát 46 százalék nevezte meg lehetõségként, családi segítségre pedig 42 százalék számít. Ennél jóval kevesebben (19%) vannak azok, akik örökségbõl teremtenék meg saját otthonukat.

A lakáshitellel kapcsolatos konkrét kérdésre adott válaszokból kiderült, a többség nyitott erre a finanszírozási megoldásra: 57 százalék jelezte, hogy szükség esetén felvenne lakáskölcsönt. A hitelfelvételre elsõsorban a fõvárosban és nagyvárosban élõk, valamint a magasabb iskolai végzettséggel, rendszeres jövedelemmel rendelkezõk voltak nyitottabbak.

A válaszadók többsége tisztában volt azzal, hogy a lakáshitel felvételekor önerõként felhasználható a korábban megkötött lakás-elõtakarékossági szerzõdés, és a konstrukcióval az állami támogatás is igénybe vehetõ. A megkérdezettek közel fele tudta azt is, hogy lakásvásárláson kívül olyan más lakáscélokra is felhasználható a lakás-erõtakarékossági hitelösszeg, mint például lakásfelújítás, korszerûsítés vagy akár a beépíthetõ konyhagépek megvásárlása.