A közműszolgáltatók elleni kibertámadások 586%-kal nőttek az előző évhez képest
2024.08.07

A brit közműszolgáltató vállalatok elleni sikeres kibertámadások száma 586%-kal 48-ra nőtt 2023-ban, míg az adatvédelmi incidensek száma ugyanebben az időszakban 714%-kal emelkedett, és mintegy 140 000 embert érintett.

Ezek a Chaucer által az Information Commissioner’s Office-tól kapott számadatok legfontosabb megállapításai.

Ben Marsh, a viszontbiztosítási csoport üzletági biztosítója szerint a közműszolgáltatókat, mint az Egyesült Királyság kritikus nemzeti infrastruktúrájának részét, az ukrajnai háború 2022-es kezdete óta fokozottan veszélyeztetettnek tekintik a hackertámadások szempontjából. A Nemzetközi Energiaügynökség korábban már figyelmeztetett az európai energetikai infrastruktúrát érő kibertámadások növekedésére.

Tavaly a szabályozó hatóság, az Ofcom azt mondta, hogy hetente átlagosan 30 000 kibernetikai behatolási kísérlettel szembesült.

Eddig ezek a kibertámadások nagyrészt adatlopásra vagy zsarolóprogram-támadásokra korlátozódtak. Aggodalomra ad okot, hogy a geopolitikai feszültségek fokozódása miatt az olyan infrastruktúrák, mint a közművek megkárosítására irányuló kibertámadások száma növekedhet.

„A gyanú szerint a kibertámadások számának növekedését részben az államilag támogatott hackerek növekvő erőfeszítései okozzák, amelyek az Egyesült Királyság kritikus infrastruktúráját veszik célba” - magyarázza Marsh.

„Ez kiegészül a hagyományosabb kiberbűnözők által jelentett fenyegetéssel, akik továbbra is célba veszik a brit [közműszolgáltató] vállalatokat. Különösen azért, mert ezek a vállalatok nagy mennyiségű személyes adatot tárolnak, beleértve az emberek pénzügyi adatait is. A közműszolgáltatók a személyes adatok széles skáláját tárolják a banki adatoktól a lakcímekig. Amint ezeket az információkat a hackerek megszerzik, maguk is kihasználhatják, vagy továbbadhatják harmadik félnek a sötét weben. " - tette hozzá.