Az AXA 40%-kal növeli az európai szélvihar-viszontbiztosítást
2024.02.26

Az AXA globális biztosító és viszontbiztosító cég a 2024. januári megújításkor jelentősen nagyobb védelmet vásárolt európai kitettségeihez, és különösen az európai szélvihar-viszontbiztosítást növelte 40%-kal, elérve ezzel a 3,9 milliárd eurót.

Az AXA összességében jelentősen több katasztrófa viszontbiztosítási limitet vásárolt 2024-re. Az európai árvíz-viszontbiztosítási torony 20%-kal nőtt és elérte a 2,1 milliárd eurót, az európai földrengés-viszontbiztosítási torony 17%-kal 2,1 milliárd euróra, az amerikai hurrikán- és földrengés-viszontbiztosítási tornyok pedig 20%-kal, egyenként 1,2 milliárd euróra emelkedtek.

Míg a biztosított limit emelkedett, a védelem egyes szeleteire vonatkozó önrészesedések nem változtak a cég 2023-as nat cat viszontbiztosítási megállapodásaihoz képest.

A 2024-re vonatkozó megnövekedett viszontbiztosítási vásárlás egyik fő oka az AXA növekvő kitettségi szintje, mivel a vállalat tovább növelte a teljes díjbevételét, annak ellenére, hogy a viszontbiztosítási ágát csökkentette, amint arról korábban már beszámoltunk.

Az AXA azt is nyilvánosságra hozta, hogy a tavalyi 2 milliárd euróról 2,5 milliárd euróra emelkedett a 2024-re vonatkozó átlagos várható természeti katasztrófák okozta terhek költségvetése, viszontbiztosítás nélkül és adózás előtt.

A 2024-re vonatkozó magasabb természeti katasztrófaköltségvetésen belül a cég további 200 millió eurós tartalékot képzett a másodlagos veszélyekből eredő veszteségekre.