Kevesebb lakás épült az első félévben, az árak a plafont súrolják
2024.07.31

A hazai lakásépítésekbe idén gyűrűzött be a 2022 második felében történt nemzetközi gazdasági megtorpanás. Az első félévben 18 százalékkal kevesebb lakást adtak át és csökkent a lakásépítési kedv a második negyedévben, az új építésű kertes házak építése azonban mentőövet jelenthet - derül ki az ingatlan.com legújabb hivatalos adatokról szóló összefoglalójából, amely egyúttal ismerteti a mostani kínálatban szereplő új lakások eladási árait. 

Az idei év első hat hónapjában 6027 új lakást adtak át, ez 18 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel párhuzamosan kevesebb mint 9 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami szintén 18 százalékos visszaesésnek felel meg. 

A részletes adatokból az látszik, hogy a főváros kicsit jobban szerepel az országos átlagnál. Budapesten ugyanis az idei első félévben 2124 új lakást vettek használatba, ami kevesebb mint 10 százalékos csökkenésnek felel meg. Ugyanakkor a megyei jogú városokban közel 20 százalékkal 1121-re csökkent az átadott új lakások száma. Még jelentősebben, 27,5 százalékkal 1500 alá csökkent a kisebb városokban átvett új építésű lakóingatlanok száma. A községekben az országos átlagnak megfelelően 18,5 százalékkal 1300 alá csökkent az újlakás-átadások száma.

Átalakult az új lakások piaca

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat kommentálva azt mondta: A hazai lakásépítésekben most válik érezhetővé a 2022 második felében történt nemzetközi gazdasági megtorpanás, ami az építési engedélyekben még most is tetten érhető. A lakásépítések visszafogott teljesítményét csak az 1-2 lakásos családi- és ikerházak kompenzálják. Az elmúlt években egyre inkább nőtt az újlakás-vásárlók körében azoknak az aránya, akik részben az állami támogatásoknak is köszönhetően új építésű kertes ingatlanba költöztek vagy ezt tervezik” - tette hozzá.

A lakásépítési kedv alakulásáról szólva a szakember azt mondta, hogy hosszabb időtávon, jelentősen nőtt az új építésű családi és ikerházak aránya, a társasházi lakásokhoz képest. Öt évvel ezelőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok 22 százalékát adták a családi és ikerházak, ezzel szemben ma már 34 százalékos az arányuk. Vagyis ezek a lakóingatlanok egyre népszerűbbek a saját célra vásárló vevők körében.

Továbbra is nagyon koncentrált az újlakás-piac, az árak a plafont súrolják

Az ingatlan.com adatai szerint július végén több mint 8000 eladó új lakóingatlan szerepelt az országos kínálatban. Az újlakás-piac viszont meglehetősen koncentrált, mert az eladási céllal épülő lakások háromnegyedét Budapesten és az agglomerációs övezetében, illetve a Balaton környékén kínálják megvételre. 2023-ban pedig ezekben az övezetekben épült az összes lakás több mint 60 százaléka. Az eladó új építésű lakások és házak fővárosi átlagos négyzetméterára 1,35 millió forint, ami csupán 3 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket.

A vármegyeszékhelyek esetében is csak 2 százalékkal emelkedtek az új építésű ingatlanok árai, amiknek az átlaga négyzetméterenként 886 ezer forintot tesz ki. Az ingatlan.com szakértője szerint a kínálati árak visszafogott emelkedése az új lakások piacán annak is köszönhető, hogy ezek az árszintek egyrészt a fizetőképesség felső határát súrolják a saját célra vásárló vevők körében, másrészt pedig a befektetők tömeges visszatérése is várat még magára az ingatlanpiacon. A legtöbb új lakást az elmúlt években ugyanis befektetési céllal vásárolták. “Ez egyben lehetőséget is jelent az újlakás-vásárlást tervező vevők számára, mert most szinte minden nagy fejlesztő akciókat és árkedvezményeket hirdetett egyes lakásokra.” - tette hozzá Balogh László