Új lakást vennél? Ekkora csúszásra számíts
2018.05.16
A jelenleg építés alatt álló budapesti új lakásfejlesztések mintegy kétharmada csúszik idõben az eredeti tervhez képest - idéz az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentésébõl a Portfolio.

Az új lakások kedvezményes áfa-kulcsának korlátozott idõszaka még inkább kifeszíti az amúgy is korlátozott építõipari kapacitásokat. A lakásfejlesztések elõl mindezek mellett a kereskedelmiingatlan-fejlesztések és az állami beruházások érdemi kapacitásokat szívnak el. Mindezen tényezõk a jelenleg építés alatt álló új lakásprojektek jelentõs idõbeli csúszását eredményezik. A Budapesten fejlesztés alatt álló új lakásoknak csupán mintegy 37,5 százaléka nem csúszik idõben

A kezdeti tervekhez képest a projektek megközelítõleg kétharmada esetén kitolódott a tervezett átadás idõpontja. A budapesti újlakás-fejlesztések 21,7 százaléka egy negyedévet, 15,1 százaléka két negyedévet, míg mintegy 25,8 százaléka (4400 lakás) fél évnél is többet csúszik idõben.

A fõvárosban épülõ új lakások közel 15 százalékánál - vagyis minden hetediknél - legalább 1 évet csúszik az átadás, éppen ezért a mostani piaci környezetben különösen fontos, hogy megbízható fejlesztõt válasszunk, amivel elkerülhetõ, hogy az eredetileg tervezetthez képest jelentõs késéssel tudjunk csak beköltözni az új otthonunkba.