Aon: Az USA-ban és Kanadában a megnövekedett aktivitás közepette emelkednek az erdőtüzek által okozott biztosított károk
2024.08.08

Az Aon heti katasztrófajelentése szerint az erdőtüzekből eredő biztosított károk egyre nőnek, mivel Kanadában és az Egyesült Államokban augusztus 1-jén 574, az Egyesült Államokban pedig 95 aktív tűz volt.

Kanadában az albertai Jasper Nemzeti Parkban pusztító erdőtűz volt a legjelentősebb hatással. Ez lett a parkban az elmúlt évszázadban feljegyzett legnagyobb tűzvész, amely augusztus 1-jéig mintegy 96 000 hektárt (39 000 hektár) égetett le. Jasper városában legalább 358 épület (30%) pusztult el. A tűz még mindig aktív, és a teljes megfékezése több hónapig is eltarthat.

Albertában jelenleg közel 160 tűz aktív, július végén 70 tűz volt ellenőrzés alatt. A szomszédos Brit Kolumbiában mintegy 400 tűz ég, de csak néhány jelent komoly veszélyt az emberekre vagy a vagyontárgyakra.

Az Egyesült Államokban Kalifornia a leginkább érintett állam. Az észak-kaliforniai Park Fire az idei év legnagyobb tüze az Egyesült Államokban, és az állam történetében az ötödik legnagyobb. Butte és Tehama megyékben közel 395 000 hektár (160 000 hektár) területet égetett le. Augusztus 1-jéig a Cal Fire jelentése szerint 540 építmény megsemmisült és további 50 megrongálódott. Ezek a számok még növekedhetnek, mivel a kárfelmérés még folyamatban van, és körülbelül 75%-ban befejeződött.

A Park-tűznek mindössze 22%-át sikerült megfékezni, és a nagy tüzelőanyag-terhelés és az alacsony légköri nedvesség miatt további növekedés lehetséges. Az előre jelzett zivatarok is okozhatnak rendszertelen viselkedést a tűzben.

Az Aon kijelentette: "Az Egyesült Államokban és Kanadában jelenleg égő tüzek összes gazdasági és biztosított vesztesége várhatóan eléri a több százmillió USD-t, de akár milliárd USD-t is. A National Interagency Fire Center szerint például csak a Park Fire becsült költségei 52 millió dollárra rúgnak, míg a Falls Fire 40 millió dollárra. A fenti táblázatban felsorolt egyéb tüzek mindegyike szintén több millió USD-t vagy több tízmillió USD-t tesz ki.