Ez lesz 2018-ban a lakáspiacon: 110 ingatlanos cég vallott
2018.05.17
A GKI fõvárosi lakáspiaci indexe, mely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sûríti egyetlen számba, csaknem 4, míg az ország egészére vonatkozó index 2 ponttal nõtt negyedéves alapon - írja a hvg.hu.

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a kilátások a fõvárosi agglomerációban érezhetõen javultak, a keleti régióban a kilátások nem változtak, míg a nyugatiban enyhén romlottak.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelõttihez képest élénkültek: áprilisban januárhoz képest a biztos szándékú körben (tehát azok között, akik a következõ egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 7, míg a valószínû szándékú körben 15 százalékpontos növekedés következett be. A lakásfelújításra és korszerûsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevõen javultak az egy negyedévvel ezelõttihez képest: a valószínû körben 15, a biztos szándékú körben 7 százalékpontos bõvülés valósult meg.

A használt lakások várható áremelkedési üteme januárhoz képest Budapesten és vidéken sem változott sokat. Az új építésû lakások esetében a fõvárosban és környékén 6, vidéken 3 százalék körüli áremelkedésre lehet számítani.

A GKI országos és fõvárosi telekpiaci indexének értéke az egy negyedévvel ezelõttihez képest 5, illetve 16 ponttal növekedett. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek következõ egy évre vonatkozó kilátásai a fõvárost illetõen erõsen javultak, míg a vidéki régiókat illetõen alig változtak. Az áremelkedésre vonatkozó várakozás csak a budapesti agglomerációban erõsödött.