Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtõn
2018.05.21
Tavalyi csúcsról beszélhetünk, ami a megkezdett lakásépítések összegét illeti, ebben az évben azonban már kérdéses, hogy milyen intenzitással kezdenek el új lakásprojekteket a fejlesztõk. Az elsõ 3 hónapban 18 százalékkal csökkent az induló társasházi lakásépítési beruházások összértéke, 2017 elsõ negyedévéhez képest. Ezzel szemben a már korábban elkezdett projektek mostanában fognak elkészülni, így ebben újabb rekordértékek várhatóak. Az elõzetes bejelentések szerint, közel 370 milliárd forint értékben várhatóak projektátadások az egész 2018-as évet nézve. Biztosan lesznek azonban csúszások, ami miatt néhány lakóház átadása a következõ évben lehet esetékes, így valamelyest mérséklõdik ez a több száz milliárdra becsült összeg - idéz az EBI Építésaktivitási Jelentésbõl a Portfolio.

2017-ben rekordot döntött a megkezdett lakásépítések összege hazánkban, az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a többlakásos projektek esetében meghaladta a 400 milliárd forintot. Ennek a rekordnak a megdõlése azonban erõsen kérdéses az idei évben a jelenlegi piaci körülmények ismeretében. A fejlesztõk komoly nehézségekkel küzdenek, egyre nehezebb kivitelezõt találniuk, miközben a költségeik folyamatosan emelkednek.

Ráadásul egyelõre az új lakásokat terhelõ kedvezményes áfakulcs idõszakának meghosszabbításáról sem érkeztek új hírek, vagyis a jelenlegi állás szerint 2020. január 1-je után a mostani 5 százalékos ráta ismét 27 százalékosra emelkedhet, ami bizonytalanná teheti a lakások iránti kereslet alakulását ez idõpont után. Éppen ezen bizonytalanság miatt, várhatóan a fejlesztõk igyekeznek projektjeiket 2019 vége elõtt befejezni, ez azonban azt jelentheti, hogy az építkezéseket még az idei elsõ félévben el kell indítaniuk, de legkésõbb az év második felében mindenképpen. Vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató az év elsõ részében még kaphat egy utolsó lendületet, de az év második felében illetve jövõre - amennyiben nem jelentik be a kedvezményes áfakulcs idõszakának hosszabbítását - várhatóan csökkenés jöhet.

2018.05.17 10:35 Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!
2018.02.24 08:00 Itt a vége az építési boomnak? - Hamarosan elfogyhat a lendület

Mennyivel kevesebb az induló projekt a tavalyihoz képest?

A tavalyi év végén némi mérséklõdés volt látható az Aktivitás-Kezdésben a társasházi lakásépítéseknél, de az elsõ negyedévben elindított projektek összértéke végül túlszárnyalta ezt. 2018 elsõ negyedévében 78,5 milliárd forint értékben indultak el társasházi lakásépítési beruházások, ami ugyanakkor 18 százalékos csökkenést jelentett az elõzõ év azonos idõszakához képest, összességében azonban 2017 elsõ három negyedévét leszámítva még mindig az egyik legmagasabb összegnek számított.
Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtõn


A lakásépítések jövõje szempontjából kiemelt fontosságú az áfakulcs alakulása, illetve az áfakulcs sorsának minél elõbb történõ bejelentése. Bár a jelenlegi szabályok egyértelmûek, a piaci szereplõk jelentõs része mégis hosszabbításra vár, ami jelentõs bizonytalanságot okoz az építések jövõbeli alakulásában.

Nemcsak az áfa-kérdés bizonytalansága, de a szigorított energetikai követelmények (a ház energiafelhasználásának 25 százaléka megújuló energiaforrásból származzon) is költségnövelõ tényezõk a lakóházak építése során. A Portfolio Lakás Konferencián is szó volt róla, hogy csak az új minõségi követelményeknek való megfelelés esetén kaphatnak használatba vételi engedélyt, vagyis ugyan 2021-tõl érvényes a szigorítás, már a jövõ év elején tervezett és induló projekteknek is ennek megfelelõen kell felépülnie, amennyiben két évig tartó fejlesztési idõt feltételezünk.
2018.05.07 14:35 Erre vágynak a lakásvásárlók? - A rezsiköltségeket csökkentheti az új rendszer

Szeretnél többet tudni, arról hogyan alakulnak át a városaink? Miért fontosak az okos épületek és más ingatlanpiaci technológiák egy városnak? Miként érinti mindez a lakosságot? Sok más mellett, ezekkel a kérdésekkel is foglalkoznak június 7-én a Smart City Konferencia elõadói és résztvevõi. Jelentkezz, mielõtt elfogynak a szabad helyek!
ÁTTEKINTÉS|RÉSZLETES PROGRAM|ÁRAKJELENTKEZÉS


Bár az építések elindítása bizonytalan lehet az idei évet követõen, az azonban biztos, hogy egyre több projekt fejezõdik be és kerül átadásra. A társasházi lakásátadásokban már tavaly számottevõ növekedés volt megfigyelhetõ, az idei év pedig jelentõs ugrást hozhat. 2018. elsõ három hónapjában 29 milliárd forint értékben fejezõdtek be társasházi lakásprojektek, de az év egészében az elõzetes bejelentések szerint, közel 370 milliárd forint értékben várhatóak projektátadások az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplõ adatok alapján, bár a piacot jellemzõ nehézségek miatti csúszások miatt ennél valószínûleg alacsonyabb összegû lesz végül az átadott projektek összértéke. Ezzel együtt is azonban sokéves rekord megdõlésére készülhetünk.

A csúszások már nem csupán a munkaerõhiányból származnak, egyre jelentõsebb problémát jelent a kivitelezõk számára az anyagköltségek drágulása, illetve ezek hiánya. A nagyobb projektek lekötik a homok, beton, kõzetgyapot és egyéb szükséges építõipari anyagokat, ezzel költségnövekedést és hosszabb várakozási idõt generálva a kisebb projektek számára. A legutóbbi felmérések alapján átlagosan negyedéves csúszásokra lehet számítani a projekteknél, de nem ritka a 6-7 hónapos késedelem sem. A helyzetet az is rontja, hogy egy építõipari cég számára a legkevésbé kedvezõ projektnek számít a lakóingatlan, a sok egyedi igény és nagyobb kockázat miatt, ami még inkább csökkenti a potenciális építõk számát ezen a lakóingatlanok piacán.

2018.04.28 14:55 Csúsznak a lakásépítések, de vajon mennyit? - Válaszoltak az építõk
2018.05.04 16:45 Kár lenne tagadni - Vannak kockázatok a magyar lakáspiacon

Vidék is rákezdett

A lakásépítési boom továbbra is fõként a közép-magyarországi régióra koncentrál, itt indult a társasházi lakásépítések 68 százaléka 2017-ben és 2018 elsõ három hónapjában, míg 2014-2015-ben a terület részesedése 53 százalékos volt. Bár a társasházi lakásépítések felfutása erõsen fõváros központú, az építkezések egyes vidéki helyszíneken is nagyobb sebességre kapcsoltak, Szegeden például egy több mint 500 lakást tartalmazó projekt indult el az idei év elsõ negyedévében.
Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtõn


Mit hoz 2018 a lakáspiacnak? - Átadások a csúcson, indulások a lejtõn

Smart City Konferencia - További információért kattints a képre!

Címkék: aktivitás, ingatlan lakás, ingatlan, lakásépítések