A unit-linked biztosítások húzták tavaly a szlovén biztosítási piacot
2018.05.19
A szlovén biztosítási piac 2,18 milliárd eurós díjbevétellel zárta a 2017-es évet, ami 5,5% -kal haladja meg az elõzõ évit. A növekedés elsõsorban az egy évvel korábban még lejtmenetben masírozó életbiztosítási szegmensnek, s azon belül is a unit-linked biztosítások csaknem 10 % -os növekedésének volt köszönhetõ – összegezi az elmúlt év szlovén biztosítási piacának trendjeit az xprimm.com.

A nem-életbiztosítási ágazat 4,5 %-os díjbevétel-növekedést tudott felmutatni - ami lényegében azonos az egy évvel korábbival -, így a szegmens összdíjbevétele 1,45 milliárd eurót tett ki tavaly. 

A nem-életbiztosítási üzletág növekedéséhez legnagyobb mértékben az egészségbiztosítások, azon belül is a kiegészítõ egészségbiztosítások járultak hozzá, "amelynek díjai – az egyik legnagyobb szlovén biztosítási csoport, a Triglav szerint - 2017. február 1-jétõl drágultak”. 

A gépjármû-biztosítási üzletágak - különösen a casco – tavaly szintén felfelé húzták a piacot. Míg a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) díjbevételei 3,7% -os növekedést tudtak felmutatni 2017-ben – s az üzletágból befolyó díjbevétel így 234 millió euróra rúgott -, a casco-biztosítások területén a díjbevételek közel 10%-os növekedése 257,4 millió euróval növelte a szlovén biztosítók össz-díjbevételét.

A vagyonbiztosítási díjbevételek szerényebb mértékben, 3%-kal növekedtek, amely növekedés elsõsorban az ingatlanbiztosításoknak volt köszönhetõ. A Triglav 2017-es éves jelentése szerint a piac növekedésének másik fõ forrása a terménybiztosítás volt, amelynek díjbevétel-növekedéséhez hozzájárult a kormány is, mivel nagyobb arányban támogatta a különbözõ mezõgazdasági területekhez kapcsolódó biztosításokat. 

A tûz és elemi kockázatok biztosításának díjbevétele a 2016-os szinten maradt, ugyanakkor az ezekre a szerzõdésekre kifizetett károk jelentõs mértékben emelkedtek. A szántóföldi növényeket és a gyümölcsfákat ért tavaszi fagy, jégesõ és vihar, valamint a lakossági ingatlanokban keletkezett károkra kifizetett magasabb kártérítési összeg fõként az év második felében növelte meg a biztosítók kifizetéseit, amely így 12%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.