Nincs drámai roham az osztrák bankoknál
2012.01.19
A határ mentén megnövekedett a forgalom az osztrák bankokban, az Erste csoport igazgatósági tagja szerint azonban nem drámai a magyar ügyfelek rohama – írja az MTI.

Az osztrák Erste csoport szerint nem rohamozták meg a kelet-ausztriai bankokat a magyar állampolgárok, akik a bizonytalan magyarországi helyzet miatt külföldre akarják vinni a pénzüket. \"Van némi növekedés a határ mentén, de nincs drámai mozgás\" - mondta Thomas Uher, az Erste csoport igazgatósági tagja szerdán. December óta a \"normálisnál erõsebb\" a forgalom, az októberi-novemberi csúcs után - mondta Uher a gazdasági újságírók klubjában.

Más pénzintézetek - például a Raiffeisenbanken és a Bank Burgenland - is megnövekedett forgalomról számoltak be a határ menti területeken. A Bank Burgenland illetékesei korábban arról számoltak be, hogy az egy évvel korábbihoz képest mintegy 50 százalékkal növekedett a magyarországi ügyfelek száma.

Az elmúlt hetekben a magyar gazdaság bizonytalan helyzete és a gyengülõ forint miatti aggodalmak fokozódásával több hír jelent meg arról, hogy sokan Ausztriába - és Szlovákiába - menekítik a pénzüket. Az origo.hu január elején azt tapasztalta, hogy egy osztrák bankban csak két hétre elõre tudtak idõpontot adni a magyar ügyfeleknek, olyan nagy az érdeklõdés az ausztriai számlanyitás iránt. Egy osztrák tulajdonú magyar bank névtelenséget kérõ középvezetõje az [origo]-nak megerõsítette, hogy több dunántúli nagyvárosban is legalább négy-öt ügyfél érdeklõdik naponta arról, hogyan lehetne osztrák bankszámlát nyitni