Ez volt a legnépszerûbb befektetés áprilisban
2018.05.20
Áprilisban a tõkeáramlásoknak és a hozamoknak köszönhetõen 72 milliárd forinttal, 1,2 százalékkal hízott a befektetési alapok vagyona. Nagy meglepetésre az ingatlanalapok után a legtöbb pénz a még mindig mínusz nullás hozamokat felmutató hazai likviditási alapokba érkezett - írja az azenpenzem.hu.

Áprilisban mind a fejlett, mind a fejlõdõ világ tõzsdéi kisebb elmozdulást mutattak csak, azonban a BÉT-en ehhez képest nagyobbacska emelkedést láthattunk. A devizapiacon a dollárhoz képest gyengült a forint, az euróval szemben pedig stagnált. A befektetési alapok szépen muzsikáltak, az ide áramló friss megtakarítások és a hozamok tekintetében is.

A visszaváltások és a friss vételek egyenlegeként 34 milliárd forint áramlott a befektetési alapokba. A kategóriákon belül ismét a megszokott kép rajzolódna ki, de van egy igencsak szembetûnõ eltérés: a hazai pénzpiaci alapokba 19 milliárdnyi friss tõke érkezett, ami azért is meglepõ, mert a többi alkategóriában a pénzpiaci alapokon belül a korábbi trendet láthatjuk. A kötvény-, az abszolút hozamú és a tõkevédett alapoknál jelentõsebb visszaváltásokat láthatunk. Ezzel szemben a többi kategóriában tõkebeáramlást tapasztalhatunk, ahol továbbra is kiemelkedõ az ingatlanalapok tõkevonzó képessége.

A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 72 milliárd forinttal, azaz 1,2 százalékkal nõtt áprilisban. A hónap végén a BAMOSZ-tagok mindösszesen 6273 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Áprilisban a pénzpiaci alapok vagyonának növekedése okozott meglepetést. A hazai likviditási alapokba 19 milliárd, míg a hazai pénzpiaci alapokba 1 milliárdnyi tõke érkezett. A többi alkategória esetében a szokásos mederben zajlottak a visszaváltások. A pénzpiaci alapokba összességében 15,9 milliárdnyi tõkét hoztak a befektetõk, ami a szerény hozamokkal együtt 2,7 százalékos növekedést eredményezett.

A kötvényalapokból ezúttal több mint 13 milliárdnyi tõkét vontak ki. A rövid futamidejû kötvényalapokból 12,2 milliárdnyi tõke távozott. Ezúttal a szabad futamidejû kötvények esetében is a visszaváltások kerültek többségbe, igaz csak 1,6 milliárdnyi pénz távozott. A hosszú futamidejû kötvényeknél minimális, 0,8 milliárdos az értékesítési többlet. Mindennek egyenlegeként a kötvényalapok vagyona összességében 1,3 százalékkal csökkent áprilisban.

A vegyes alapokba jelentõs, közel 12,9 milliárd forint volt a tõkebeáramlás. Minden alkategória esetében az értékesítések domináltak. A hozamok ezúttal hozzá is tettek a növekedéshez, így a kategória vagyona összesen 5,3 százalékkal nõtt. A részvényalapokba 4,2 milliárd forint érkezett, ráadásul a hozamok kedvezõen alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,5 százalékkal nõtt.

A tõkevédett alapokból 7,1 milliárdnyi tõke távozott, ami gyakorlatilag három megszûnt tõkevédett alap számlájára írható. A vagyoncsökkenés így 2 százalék lett. A kategória esetében évek óta tartó trendrõl van szó. Az egykor 500 milliárdos vagyon mára 165 milliárd forint alá esett.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban közel 9 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok viszont kedvezõen alakultak, így a vagyon nagysága, ha kicsit is, de 0,3 százalékkal nõtt. A származtatott alapoknál az értékesítések 4,7 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok ezúttal jól alakultak, így a vagyon 2,6 százalékkal növekedett.

Az ingatlanalapokba áprilisban húsz és fél milliárdnyi friss tõke érkezett, ami továbbra is kimagasló összeg. A hozamok is pozitívak voltak, így összességében 2 százalékkal nõtt a kategória vagyona a hónap során.

Az árupiaci alapoknál tõkemozgás nem volt, viszont a hozamok igen kedvezõen alakultak, így a kategória vagyona 5,3 százalékkal nõtt.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapokba az elmúlt hónapban kisebb tõkebeáramlás volt tapasztalható, továbbá a hozamok is pozitívan alakultak, aminek köszönhetõen a vagyon nagysága 2,3 százalékkal nõtt.