Veszélyes üzem: ezekre figyeljünk oda a gazdaságunkban
2018.05.21
Egy amerikai biztosítási cég összeállította a leggyakoribb agrárvonatkozású kárigénylések listáját. Az elsõ helyen a gépjármûvekhez köthetõ balesetek állnak - idézi a edp24.co.uk cikkét a Magyar Mezõgazdaság.

A mezõgazdasági termelõket fenyegetõ veszélyek átlátása érdekében egy amerikai biztosító összeszedte a leggyakoribb agrárüzemi kárigényeket. Ha az ember tudja, mely veszélyek jelentik a legnagyobb kockázatot a gazdaságában, akkor azok elkerülésére is nagyobb az esély. Potenciális veszélyforrások minden sarokban elõfordulnak – gondoljunk csak a traktorbalesetekre, a veszélyes berendezésekre vagy éppen az olykor kiszámíthatatlan állatokra.

A cég szerint a tíz leggyakoribb követelés az agráriumban: 1. gépjármûvekhez kapcsolódó balesetek, 2. balesetben fogyatékosság vagy halál bekövetkezése, 3. vegyszerek helytelen alkalmazása, 4. esés vagy elcsúszás közben keletkezett sérülések, 5. élelmiszerekhez köthetõ kárigények, 6. állatok által okozott sérülések, 7. üvegtörés, 8. szélkár, 9. jégkár, illetve villám okozta kár, 10. tûzkár.

A szakemberek szerint a megfelelõ biztosítás megkötésén túl a biztonsági elõírások betartására is legalább ekkora figyelmet kell fordítani. Csak néhány példa: rendelkezzünk minden, a munkavégzéshez szükséges védõeszközzel és –ruházattal, tájékozódjunk a vegyszerek helyes használatával kapcsolatban, vezessünk körültekintõen a földutakon (is), tartsuk rendben gazdaságunk környezetét, s ellenõrizzük folyamatosan berendezéseink mûszaki állapotát, illetve a lehetõségeinkhez mérten pihenjünk eleget.