A fõvárosi optimizmus erõsödött, a vidéki nem változott
2018.05.25
A lakás- és a telekpiacon is kedvezõbbek lettek a kilátások az elõzõ, egy negyedévvel ezelõtti felméréshez képest. A javulás elsõsorban a fõvárosi agglomeráció piacain számottevõ. Vidéken nem volt érdemi változás, s továbbra is a derûlátás jellemzõ - tette közzé a GKI Gazdaságkutató 2018. áprilisi lakás- és telekpiaci felmérésének eredményeit.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztõk, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetõk), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése érdekében. A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. A lakossági minta 1000 fõs, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A megkérdezés a következõ egy évre vonatkozó kilátásokra fókuszál.

A GKI fõvárosi lakáspiaci indexe (amelyek az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sûríti egyetlen számba) csaknem 4, míg az ország egészére vonatkozó index 2 ponttal nõtt negyedéves alapon. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a kilátások a fõvárosi agglomerációban érezhetõen javultak. A keleti régióban a kilátások nem változtak, míg a nyugatiban enyhén romlottak.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelõttihez képest élénkültek. Áprilisban januárhoz képest a biztos szándékú körben (tehát azok körében, akik a következõ egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 7, míg a valószínû szándékú körben 15 százalékpontos növekedés következett be. A lakásfelújításra és korszerûsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevõen javultak az egy negyedévvel ezelõttihez képest. A valószínû körben 15, a biztos szándékú körben 7 százalékpontos bõvülés valósult meg.